16. april 2018

Flytte for meg selv?

Hei.
Har bodd i fosterhjem i snart 5 år. Jeg trivdes veldig godt i starten og de var veldig flinke til å tenke på meg og mine behov. Årene har gått og jeg føler ikke at jeg passer særlig inn her lengre. Jeg føler meg bare til bry og føler meg ikke som en del av familien heller. Fosterfamilien er i hovedsak grei, men har merkelige regler kun for meg, og ikke deres egne barn. Dette frustrerer meg veldig. Jeg har en forståelse for at jeg ikke er deres eget barn, men jeg tror de kunne lagt ned litt mer innsats i å prøve å få meg til å føle meg velkommen.

Jeg har tenkt veldig mye på å flytte ut herfra i noen måneder nå, og tenkte kanskje at det var best for begge parter at jeg flyttet ut nå til neste skoleår i august fordi det hadde vært en bedre overgang. Det er kun 4 måneder til , og 5 til jeg blir 18, men nå klarer jeg ikke mer. Om jeg hadde fått tilbudet om å flytte ut nå hadde jeg tatt det med en gang. Det har blitt så stor påkjenning å bo her at jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger.
Har nevnt dette til saksbehandleren min men hu reagerte negativt å tenkte bare "hvordan skal du klare det økonomisk tenker du?" og lurte på om jeg i hele tatt hadde tenkt over dette. Jeg har tenkt over det, og undersøkt og funnet ut at jeg kan få grunnstipend og bostøtte, noe som tilsvarer rundt 7000kr. Dette synes jeg er mer enn nok til å flytte på hybel. I tillegg så har jeg en deltidsjobb, så jeg ser ikke økonomien som et problem.
Saksbehandleren min sa at hun kunne ringe rundt og sjekke om det var mulig, dette er snart over en måned siden og jeg har ikke fått svar enda. Jeg føler ikke hun tar meg seriøst. Skal jeg ringe henne en gang til eller arrangere et møte? Føler at hun ikke mener det er nødvendig eller viktig nok kun fordi fosterfamilien min er snille. Hva skal jeg gjøre? Er helt desperat, aner virkelig ikke hva jeg skal gjøre om jeg ikke får flyttet ut snart.

Jeg har også et spørsmål angående økonomi. Har googlet spørsmålet et par ganger men usikker på hva som er rett svar. Jeg hadde konfirmasjon i 2015, og har latt pengene stått urørt siden da. Har tatt opp med foreldrene mine at jeg ønsker å bruke noen av de pengene, men de sa helt og blankt nei uten å tenke seg om. Dette mener jeg blir feil fordi det er mine penger selv om de står som disponenter, jeg mener det er helt rimelig at jeg skal få bruke pengene mine på det jeg ønsker, og har forståelse for at fosterforeldrene mine kan snakke med meg om det om de mener det jeg skal bruke pengene på er tull, og fraråde meg annet, men de kan strengt tatt ikke nekte meg å ta ut pengene? Har selvfølgelig kunnskap om at de forvalter pengene til jeg blir 18, men at konfirmasjonpenger er et unntak fordi det er penger som er gitt til meg i gave.

På forhånd takk!

Hei,

Takk for viktige spørsmål.

Spørsmål 1:
Vi foreslår at du forsøker først med fosterfamilien din. Du kan skrive ned hvorfor du blir lei deg av måten fosterforeldrene dine behandler deg på, og hva du ønsker av forandring. Så kan du forberede deg og ta dette opp med dem en gang dere har det ok. Kanskje det vil bedre situasjonen?

Dersom dette ikke fungerer og du fortsatt vil flytte, bør du lage en plan for hvordan du skal overbevise fosterforeldrene og barnevernet om at du klarer å ta vare på deg selv på hybel. Det er lurt å lage et budsjett som viser hvor mye du kommer til å få inn og hvor mange utgifter du kommer til å ha. Du kan jo også selv sjekke hybler på nettet og be om hjelp igjen fra saksbehandleren din med å ringe til huseierne.

Spørsmål 2:
Penger du har fått til din konfirmasjon er dine og du kan bruke dem på det du vil. Dette gjelder hvis det ikke har blitt bestemt av den som ga pengene at du skulle bruke dem på noe spesielt. Det skal veldig gode grunner til for at foreldre kan nekte barna å bruke disse pengene.

I § 12 i vergemålsloven står det at det er du selv som bestemmer over penger som du har fått «til egen rådighet». Penger du får i gave er i utgangspunktet «til egen rådighet», hvis ikke den som gir gaven har bestemt noe annet. I den samme paragrafen står det at foreldrene dine kan nekte deg å bruke pengene når det er til ditt eget beste, men at de må ha Fylkesmannens godkjenning for å gjøre det når du er over 15 år. Du kan få hjelp av fylkesmannen der du bor dersom foreldrene dine ikke vil la deg bruke dem.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv