12. mars 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Får ikke se kjæresten

Heisann! Jeg er en 17 år gammel jente, og jeg har en 21 år gammel kjæreste som bor i England. Vi møttes igjennom felles venner, og han var på besøk her i Norge for første gang i Oktober. Da var det mor som sa at dette var greit, selv om min far ikke var helt enig, visste han ikke om det før det var for sent å si noe på. Nå har det seg slik at jeg ikke har sett kjæresten min siden Oktober, og jeg ønsker å ha han på besøk i påsken. Mor er ok med dette, mens far sier det er uaktuelt. Han mener jeg ikke skal få ha besøk av typen før jeg er 18, noe som er et år til. Hvordan skal jeg gå frem for å forklare far at jeg virkelig ønsker at han skal få komme den uken, og at vi ikke gjør noe han og mor ikke ønsker at vi skal gjøre? Jeg synes det er litt rart at han skal nekte meg å i det hele tatt se typen før jeg er atten, og at han skal ha aldersgrense på å få være sammen med et annet menneske? Vi sover ikke på samme rom, ligger ikke sammen og forholder oss til alt foreldrene mine sier. Har far lov å nekte meg å se typen på denne måten, unasett? Om han bor på hotell eller lignende, og bare generelt?

Hei, og takk at du tar kontakt med oss.

Så bra at du har fått deg en kjæreste som det er fint å være sammen med. Vi forstår at du er fortvilet at din far nekter deg å se ham.

Frem til du er 18 år har foreldrene dine ansvaret for deg og kan bestemme over deg. Det er helt vanlig at foreldre setter grenser for å beskytte sine barn, men i noen tilfeller kan disse grensene virke urimelige.

Etter barneloven har du rett å si din mening. Desto eldre du blir desto mer vekt de skal legge på din mening. Siden du er 17 år, må foreldrene dine tar det som du sier veldig alvorlig. Barneloven sier også at foreldre skal utøve foreldreansvaret ut fra barnets interesser og behov.

Foreldrene dine skal ha gode grunner for å kunne nekte deg å møte venner eller kjæreste. Hvis de nekter, er det viktig at de forklarer deg hvorfor og at dere snakker godt sammen. Forklar dem hvorfor det er viktig for deg at du får møte kjæresten din. Barneombudet har skrevet noen råd for å snakke med voksne om vanskelige temaer. Disse tips kan du lese her.

Du kan også snakke med noen andre du stoler på. For eksempel en helsesøster eller en lærer på skolen, eller en voksen som har god kontakt med foreldrene dine. De kan da kanskje snakke med foreldrene dine sammen med deg.

Om du trenger mer hjelp eller støtte, kan du også ta kontakt med ‘Kors på halsen’. Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Det er anonymt og  gratis å ta kontakt. Du kan lese mer om dem her.

Hilsen fra oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv