6. august 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Familiesituasjon

Hei.

Jeg har flere ting jeg lurer på, og håpet dere kunne hjelpe meg med.

Jeg har en ganske vanskelig situasjon hjemme. Foreldrene mine går ikke veldig godt overens, og har ikke gjort det på flere år. De snakker nesten ikke sammen, og har oppført seg dårlig over flere år.

Faren min og jeg har et ganske komplisert forhold. Det er veldig mye, så det er litt vanskelig å skrive ned alt. Men det er et par ting jeg lurer på:

– Hvilke rettigheter har jeg når det kommer til mine personlige ting hjemme? Faren min går inn på rommet mitt når han vil og gjør hva han vil, enten det er å flytte skuffer i klesskapet uten å ha snakket med meg først, tar ting som pc-en min og andre eiendeler når jeg sover eller er ute fra huset. Jeg syns ikke dette er greit selv, og lurer på om jeg har noen rettigheter når det kommer til den biten.

– I tillegg kan han bli ganske voldelig når han er sint. Han har bl. a tatt kvelertak på meg to ganger, slår og sparker etter meg hvis jeg gjør ting han ikke liker. Hva kan jeg gjøre med dette?

I tillegg så har han nå sagt at han ikke lenger ønsker å ha noe med meg å gjøre. Han snakker ikke med meg, og behandler meg som om jeg ikke er verdt noen ting. Hva kan jeg gjøre?
Det eneste jeg ønsker er at foreldrene mine skal slå opp, slik at jeg slipper å ha noe mer med pappa å gjøre. Er det noen ting som beskytter meg fra pappa?

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Vi er lei for å høre at du har det så vanskelig hjemme. Ingen kan utsette deg for fysisk eller psykisk vold. Det du beskriver at faren din gjør er vold. Vold er forbudt og kan straffes. Vi synes du bør snakke med en voksen du stoler på om dette. Moren din har også et ansvar for at dette ikke skjer med deg hjemme, og har plikt til å hjelpe deg.

Det er også sånn at du har rett til privatliv. Det betyr at foreldrene dine ikke kan snoke i tingene dine, hvis ikke de har en god grunn for det. En god grunn vil være at de tror du gjør ting som kan være til skade for deg eller andre, for eksempel ruser deg. Dessverre er det vanskelig å stoppe at foreldre snoker, bortsett fra å fortelle dem at det ikke er greit. Hvis du vil kan du vise faren din det vi har skrevet her.

Utfra det du skriver om familien din, og at du ønsker at moren og faren din blir skilt, forstår vi at det er mange ting i familien din som ikke fungerer. Dessverre er det likevel ikke noe enkelt svar på hva du kan gjøre for at det skal ta slutt. Det er foreldrene dine som bestemmer om de vil skilles, men det er viktig at du forteller dem om hvordan du har det.

Familievernkontoret er et sted familier ta kontakt dersom de har det vanskelig sammen. De som jobber der kan mye om å hjelpe familier til å få det bedre, og hvis dere ikke klarer å få det bedre, kan de hjelpe til med hvordan familien kan skilles. Kanskje du kan snakke med moren din om det du har skrevet til oss, også kan dere kontakte familievernkontoret sammen? Det er heller ikke noe i veien for at du tar kontakt med Familievernkontoret på egen hånd.

Familievernkontorene har også et program som skal hjelpe de som ikke kan styre sinnet sitt, slik det virker som faren din har. Det heter Litt sint, og dere finner masse stoff om dette på nettet.

Vi håper noe av dette er til hjelp for deg. Du er velkommen til å skrive til oss igjen! Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv