9. august 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Familie, privatliv og snoking

Jeg blir veldig lei meg når jeg kommer inn på rommet mitt og ser at mamma har vert dær og snoket. Hun går ofte igjennom telefonen min og rommet mitt, det gjør meg ukomfortabel, og lei meg. Det føles ut som at jeg ikke kan stole på mamma’en og stefaren min! Jeg blir sur når jeg kommer hjem og ser at hun han vert inne på rommet mitt, det ser jeg egt ganske lett fordi hun gidder sjelden å rydde etter seg. Jeg vil helst ha noen ting/hemmerligheter for meg selv, men det er litt vanskerlig med mamma hengende over skulderen hele tiden! Hun sier at hun har gode grunner til det men de er som oftest sånne som «fordi jeg ikke stoler på deg» eller «fordi vi er bekymret». Men jeg føler ike det er god nokk grund. Jeg vil at hun skal slutte med det fordi jeg ikke liker at hun gjør det men hun bryr seg ikke!
Spørsmålet mitt er: har hun tillatelse til å gjøre dette eller “bryter” hun på en måte reglene?

Hei, og takk for spørsmålet ditt!

Du har rett til å ha privatliv. Det står i barnekonvensjonen artikkel 16. Retten til privatliv gjelder også der du bor. Det betyr at moren og stefaren din må godta at de ikke får vite alt du gjør, og at du skal få ha hemmeligheter for deg selv. Vanligvis har de derfor ikke lov til å snoke i dine private ting bare fordi de er nysgjerrige.

Men moren din har samtidig ansvar for å passe på deg frem til du er 18 år. Hvis hun har en god grunn til å tro at du kan komme i situasjoner som er skadelige eller farlige for deg, kan hun derfor ha lov til å sjekke tingene dine. Men hun bør fortelle deg hvorfor hun er bekymret, og helst spørre deg før hun gjør det.

Det kan være lurt at du snakker med moren din på nytt om dette. Spør hva som er grunnen til at hun er bekymret og ikke stoler på deg, og fortell hvordan du føler det når hun sjekker tingene dine. Kanskje dere sammen kan lage noen regler for hva som er greit? Vi har laget noen tips til hvordan snakke med foreldrene sine her: Den vanskelige samtalen

Vi har også skrevet mer om retten til privatliv på våre nettsider.

Vi håper dere finner en løsning!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv