15. oktober 2019

familie og kjæreste

Hei! Jeg er 17 år, og har en kjæreste på 18, snart 19. Jeg går på videregående, i andre klasse.

Etter mange samtaler med både kontaktlærer og sosialrådgiver om mine vanskeligheter på skolen, altså om trivsel og trygghet, har en del skjedd i etterkant.

Alle mine samtaler med kontaktlærer og sosialrådgiver har hjulpet meg litt og litt for hver gang. Da jeg hadde forrige samtale med sosialrådgiver ble jeg spurt av hen om min kontaktlærer skulle ringe min mor og snakke om at jeg ikke hadde vært på skolen noen dager. Kontaktlæreren min fortalte da det meste om at jeg ikke hadde vært på skolen, og fortalt det meste.

Dette reagerte mamma sterkt på, etter både meg og andre sine mening. Da jeg kom hjem, som var samme dag jeg hadde samtalen med sosialrådgiver, tok mamma mobilen min ufrivillig, og leste meldingene til meg og min kjæreste. Jeg fant og ut og at hun hadde åpnet snapchatbildene som kjæresten hadde sendt til meg. Jeg kom altså hjem i 15.30-tiden, hun tok mobilen, og jeg fikk heller ikke bruke min Macbook mens hun leste gjennom. Da klokka var ca. 17.30, måtte jeg sette meg ned og høre på hva hun hadde å si.

Det dreide seg om at jeg hadde vært hos kjæresten min når jeg ikke var på skolen, om hvite løgner at jeg har sagt at jeg skal på tur, men også har møtt kjæresten, og andre lignende løgner. Hun sa at jeg har mobbet min familie i meldingene og at det virker ut som de er mine fiender, noe de ikke er for meg. Hun reagerte også på andre ting i meldingene.

Etter dette har moren min sagt at jeg ikke skal være sammen med min kjæreste lenger. Hun har sagt at jeg må komme hjem hver dag etter skolen.

Jeg og min kjæreste har sendt lettkledde og nakenbilder til hverandre med samtykke fra begge sin side. Moren min har da lest dette på meldinger til meg og partneren min. Hun har også sagt at hvis hun finner ut eller ser at vi to er sammen fysisk og sammen som et kjærestepar, anmelder hun kjæresten min p.g.a bildene.

Jeg blir altså tvungen til å slå opp med partneren min. Jeg blir truet med at hun ringer politiet om vi er sammen.

Omtrent 2 uker senere:

Omtrent 2 uker senere nå, har jeg bodd hos min kjæreste. Jeg har ikke hatt kontakt med familien min siden dette skjedde, 2 uker siden.

Hele familien er enig i at jeg ikke skal være kjæreste med personen jeg er sammen med. De mener at dette er for mitt eget beste, at de er bekymret for meg, fordi at min kjæreste, ifølge min familie er kontrollerende, manipulerende og styrende. Derfor har de fortalt meg at jeg må velge mellom kjæresten og familien.

Hva er rett, og hva er galt?

Jeg har vært i kontakt med de nærmeste rundt meg, sosialrådgiver, helsesykepleier og familievernkontoret.

Kan være ting jeg ikke har kommet på, og dermed ikke skrevet.

Hei

Vi skjønner at dette er en vanskelig situasjon for deg. Å ha en kjæreste er en naturlig del av det å være ung. Likevel er det sånn at det er ulike grenser i ulike familier for når man bør ha kjæreste og hvordan dette forholdet skal være. Og foreldrene dine har ansvar for at du er trygg og har det bra.

Når familien din ber deg velge mellom kjæresten din og dem, stiller de deg overfor et valg som det er vanskelig for oss å gi deg et konkret råd om. Du kan be de som jobber på Familievernkontoret, eller andre voksne du stoler på, om å snakke med familien dine sammen med deg for å finne en løsning.

Vi håper dere sammen kan finne en løsning som er bra for både deg og foreldrene dine.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv