12. desember 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Familie og flytte

Hei, jeg hat skilte foreldre og er annenhver helg hos pappa! Jeg hater å dra fra han, jeg vet ikke hvorfor får jeg har det bra hos mamma også! Jeg gråter hver gang jeg skal hjem fra han, å jeg syns at jeg er der alt for sjelden! Mamma og pappa bor for langt fra hverandre til at jeg kan gå på skole hos begge! Når jeg prater om dette il mamma blir henne bare sur! Jeg vet ikke hvorfor! Jeg vil flytte til pappa, men vil ikke flytte fra venner og mamma! Jeg tenker også at vis jeg skal få det bedre må jeg flytte, men det er mamma som stopper meg! For jeg vil ikke dra fra henne! Vis jeg flytter å begynner på en ny skole så gruer jeg meg veldig til det! Jeg er redd for å bli mobba og at de ikke er sånn som meg! Hvordan skal jeg gjøre dette!!! Jeg mener ikke at dere skal si hvor jeg bør bo, men hjelpe meg til å klare dette å hva jeg kan gjøre med mamma å vis jeg begynner på ny skole! Hilsen en jente som er lei seg!

Hei, så fint at du skriver til oss.

Vi skjønner at du ikke har det så lett for tiden. Mange som opplever at foreldrene deres bestemmer seg for å ikke bo sammen lenger, føler på tristhet og savner forelderen de ikke bor hos. Vi skal prøve å gi deg litt informasjon og noen råd, som vi håper kan være til hjelp.

Det er foreldrene dine som har ansvar for å bestemme hvor du skal bo og hvor mye du skal være hos den du ikke bor hos. De har ansvar for å ha en avtale som er god for deg, og de skal lytte til hva du mener og tenker. Foreldrene dine kan endre på avtalen de har laget, hvis de begge er enige om det.

Dine behov og ønsker kan være annerledes enn foreldrene dine tror. Hvis du synes du er for lite hos pappaen din, og ønsker å endre på dette, er det derfor lurt å snakke med foreldrene dine. Fortell hvordan du har det, hva du tenker og hva du ønsker deg. Det betyr ikke at du må ha en klar mening om hvor du vil bo. Det kan for eksempel være nok at du forteller om hva du synes er viktig fremover.

På våre nettsider har vi skrevet mer om å endre på avtale om bosted og samvær.

Mange synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om dette. Vi har laget noen råd om hvordan snakke om noe vanskelig med en voksen.

Hvis foreldrene dine ikke blir enige om en ny avtale, kan dere få hjelp på familievernkontoret. Der kan dere også få hjelp til å snakke om det som er vanskelig. Du kan selv være med til familievernkontoret, eller få din egen time, hvis du vil og foreldrene dine synes det er greit.

Ofte kan det være fint å snakke med noen om det som skjer og det du tenker og føler når foreldrene dine ikke bor sammen. Vi har laget noen forslag til hvem du kan snakke med på denne siden. Vi vet at ganske mange skoler har samtalegrupper for barn som har det sånn som deg, og at det er fint for mange å ha noen å snakke med som har det på samme måte. Kanskje du kan spørre skolen din om de kan ha en sånn gruppe?

Vi håper at det løser seg! Tiden jobber også for deg, når du er ferdig på ungdomsskolen kan situasjonen være helt annerledes enn nå, og det kan være lettere å endre på ting. Hvis du har flere spørsmål, må du gjerne skrive igjen.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv