23. mai 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Familie

Hei, Jeg har ikke snakket med faren min på et halvt år nå, og har ingen planer eller ønsker om å ta opp kontakten igjen. Han har ikke foreldrerett over meg, eller min søster (17). Jeg har bursdag veldig snart, og jeg er redd for at han kommer til å oppsøke meg. Jeg har ikke bodd med han fast, på flere år. Kan jeg nekte å ha kontakt med han? Og isåfall, hvordan burde den informasjonen bli gitt til ham?

Hei, så fint at du skriver til oss.

Fram til du blir 18 år er det foreldrene dine som bestemmer hvor du skal bo og hvor mye samvær du skal ha med den andre forelderen. Det er vanlig at foreldre lager en avtale om dette. En slik avtale kan også endres etter hvert som barnet blir eldre. Når foreldre lager en slik avtale skal de høre på det du mener og lytte til dine ønsker. Fra du er 12 år skal det legges stor vekt på hva du mener. Her kan du lese mer om barns rett til å bli hørt og om at avtaler om samvær kan endres.

For oss virker det som om du ikke er så mye med faren din. Dersom foreldrene dine har bestemt at du ikke skal ha samvær med faren din, kan han heller ikke oppsøke deg når du har bursdag. Kanskje du kan spørre moren din om hva hun og faren din har avtalt om samvær, og om han skal komme i bursdagen din?

Hvis du ikke ønsker å ha kontakt med faren din, eller er redd for at han skal oppsøke deg, kan det være lurt at du prøver å snakke med moren din om hvorfor du ikke ønsker dette. Kanskje kan moren din hjelpe deg med å fortelle dette til faren din? Vi har laget noen råd som kan være til hjelp: Den vanskelige samtalen. En mulighet er også at moren din hjelper deg å skrive et brev til faren din. Her kan du skrive ned det du syntes er vanskelig og for eksempel at du er redd for at han skal oppsøke deg.

Hvis det er sånn at du ikke vil ha kontakt med faren din fordi du ikke har det bra når du er der, så er det viktig at du sier ifra til moren din slik at du kan få hjelp. Hvis du ønsker å snakke med noen andre voksne kan du ringe til Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111.

Vi håper det løser seg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv