2. oktober 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Familie

Hei, jeg er født i en muslimsk familie, og trives ikke egentlig. Foreldrene mine er strenge, og de lar meg ikke gjøre noe. Jeg føler meg ikke som en av dem og vil heller leve som en norsk jente, men hvis jeg viser at jeg ikke vil det de vil eller at jeg er uenig med dem, pleier mamma å slå meg. Det har vært flere episoder hvor jeg har opplevd vold, og orker ikke å leve sånn som de vil jeg skal leve. Det hjelper ikke å snakke med dem heller, og jeg lurte på om det gikk ann å bli flyttet et annet sted (som institusjon eller fosterhjem) og å få kuttet kontakt med dem?..helt til jeg blir 17-18 og kan leve på egenhånd. Jeg vil ikke ha noe med dem å gjøre lenger, og er veldig utslitt og lei.

Hei!

Så fint at du tar kontakt med oss om dette. Du beskriver en veldig vanskelig situasjon hjemme, og ingen skal ha det sånn som du beskriver.

Det å slå barn er forbudt i Norge. Foreldrene dine har derfor aldri lov til å slå deg eller gjøre noe som kan skade deg. Barn har rett til å ha det trygt og godt hjemme, og få god omsorg. Det er ikke bra å leve med vold. Derfor er det veldig bra at du forteller om det sånn at du kan få hjelp.

Du kan ringe gratis til Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Da får du snakke med en voksen som kan hjelpe deg videre.

Barn og unge opp til 18 år som ikke har det bra hjemme, kan få hjelp av barnevernet. Barnevernet kan hjelpe barn og familier på forskjellige måter. De fleste som får hjelp av barnevernet, får hjelp i hjemmet. Men hvis du har det veldig vanskelig, og det ikke blir bedre selv om barnevernet hjelper til, må barnevernet vurdere om det er best for deg om du bor et annet sted enn hjemme. Noen blir da flyttet til et fosterhjem, mens andre bor på en barneverninstitusjon. Barnevernet skal bestemme hvilken hjelp du bør få ut fra hva som er best for deg. Du kan lese mer om hva barnevernet gjør her.

For at barnevernet skal kunne hjelpe deg, må de få vite om hvordan du har det hjemme. Du kan selv ta kontakt med barnevernet i kommunen der du bor. Du finner kontaktinformasjon til barneverntjenestene på denne siden.

Hvis du synes det er vanskelig å kontakte barnevernet selv, er det flere som kan hjelpe deg med dette.

Røde Kors har en egen telefon hvor det jobber folk som kan mye om det å utsettes for sterk kontroll hjemme. De kan gi deg informasjon og veiledning og hjelpe deg videre. De kan også hjelpe og støtte deg i kontakten med andre instanser. Du kan ringe på telefon 815 55 201, mandag-fredag mellom kl. 09-16. Du finner mer informasjon her.

Vi håper at du får den hjelpen du trenger. Hvis ikke må du gjerne ta kontakt med oss igjen. Da kan du ringe oss på 22 99 39 50, eller sende e-post til post@barneombudet.no.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv