26. november 2019

Få lov til å være med på å bestemme

Hei! Jeg og søsteren min er i en situasjon i familien vår at våre foreldre sier at vi bruker mobilen for mye selv om vi bruker den mindre enn andre vi kjenner. Moren vår har til og med satt på en internettsperre. Vi får heller ikke lov til å være med og bestemme om hvor mye vi skal bruke mobilen. Vi får så vidt vært med på å bestemme andre regler. Har vi rett til dette?

Hei

Takk for at du skriver til oss!

Frem til du er 18 år, er det foreldrene dine som har ansvaret for deg. Det betyr at de har lov til å bestemme en del i livet ditt, for eksempel hvor mye du skal bruke mobilen og nett hjemme.

Når de bestemmer, skal de tenke på hva som er best for deg. Men, de skal også ta hensyn til at du rett til å si din mening i saker som angår deg. Det kan bety at foreldrene dine skal snakke med deg om hvorfor de gjør det de gjør, og å spørre deg om hva du mener. Det vil være lurt om du og foreldrene dine setter dere ned og snakker sammen, og diskuterer hvilke regler dere skal ha hjemme.

På nettsidene våre har vi skrevet noe om hvem som bestemmer hva hjemme:

Hva bestemmer jeg

Hva bestemmer foreldre

Hvis du syns at det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette, kan du få noen tips om det å snakke med en voksen på våre nettsider:

Den vanskelige samtalen med en voksen

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv