30. august 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Esskeetit ❤️❤️

Jeg vurderer å kontakte fastlegen min, fordi jeg tror jeg er deprimert og har angst. Får foreldrene mine beskjed om at jeg har vært hos fastlegen?

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Vi synes det er lurt av deg å snakke til legen hvis du har det vanskelig.

Det er ikke sånn at foreldrene dine automatisk må få vite at du har vært hos legen. Men frem til du er 18 år har foreldrene dine rett på informasjonen de trenger for å ta vare på deg. Det betyr at legen noen ganger må gi dem informasjon om helsen din og andre ting som er viktige for dem å vite om. I tillegg har også legen plikt til å informere foreldrene dine hvis det er snakk om  alvorlige psykiske lidelser, som for eksempel selvskading eller bruk av ulovlige rusmidler.

Legen skal ikke fortelle foreldrene dine hvis du forteller om for eksempel overgrep eller vold i hjemmet.

Vårt råd er at du går til legen. Det er viktig å snakke med noen hvis du har det vanskelig. Det hjelpe sånn at du får det bedre! Legen kan gi gode råd, og kanskje finne andre du kan snakke med. Det er som sagt ikke sikkert at foreldrene dine trenger å vite at du har vært der. Du kan starte timen med å spørre legen om hva han må si og ikke. Du kan si at du ikke vil at foreldrene dine skal få vite at du har vært der. Du kan også be legen fortelle hva slags ting som kan være hemmelig, og hva slags ting han må fortelle videre.

På nettsidene våre har vi laget en side om taushetsplikten for legen og andre i helsetjenesten.

Vi har også en oversikt over hvor du kan finne noen å snakke med.

Skriv gjerne til oss igjen hvis du lurer på noe mer.

Lykke til!

Vennlig hilsen oss hos Barneombudet

 

 

 

Spørsmålsarkiv