30. oktober 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Deprimert

Jeg smiler, ler og har mange venner. Men når jeg er aleine kunnet eg ofte at jeg får vondt i hjertet og ikke har lyst å leve lenger (men har heller ikke lust å dø) vet at både familie og venner ville ha hjelpet meg hvis jeg hadde fortalt det til de…. Men vil ikke være "til bry" liksom. Jeg tror verden hadde verdt bedre med en helsesøster å snakke med, men jeg er redd for at helsesøster skal si det videre…. Kan man avtale med helsesøster at hun ikke må si det videre?

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Så leit å høre at du har det sånn. I ungdomstida er det mange som opplever at livet er vanskelig.

Vi tror ikke du er til bry. Hvis du klarer å tenke deg inn i foreldrene dine eller vennene dine sin situasjon, så kan du sikkert forstå at de nok veldig gjerne vil hjelpe deg hvis de kan.

Så til spørsmålet ditt: Det er kjempefint at du ønsker å snakke med helsesøster. I utgangspunktet har helsesøster taushetsplikt. Det betyr at de ikke skal fortelle videre til noen det du har fortalt.

Men foreldrene dine har ansvaret for deg frem til du er 18 år. Derfor er det sånn at hvis det du forteller til helsesøster er så alvorlig at foreldrene dine trenger å vite om det for å ta vare på deg, så må hun/han gi denne informasjonen videre. Eksempler er alvorlige psykiske lidelser, som for eksempel selvskading eller bruk av ulovlige rusmidler.

Det kan noen ganger være veldig vanskelig å vurdere hva man må fortelle videre, men kanskje du kan fortelle litt, og så kan dere bli enige om det er noe helsesøster må fortelle til foreldrene dine, i så fall hva, når og hvordan det skal skje?

Hvis du er redd for at helsesøster skal si noe videre, kan du starte timen med å spørre hva slags informasjon helsesøster må fortelle til foreldre og ikke. Vi har skrevet mer om taushetsplikt for helsesøster her.

Samtidig vil vi også anbefale deg å snakke med foreldrene dine. Foreldre ønsker vanligvis å hjelpe barna sine, slik du skriver at du vet din familie ville gjort.

Du kan også ringe eller chatte med noen som kan mye om å ha det sånn som du har det. Vi har laget en oversikt over andre du kan snakke med her.

Vi håper du får snakket med noen, og ønsker deg lykke til!

Til slutt et råd fra andre ungdommer: Flere ungdommer som er triste og har det vanskelig, gir råd om å gjøre gøye ting. De forteller at det å le skikkelig, føle seg bra og ha det gøy, gjør at de føler seg bedre. Så ungdommenes tips om å få det bedre, er å gjøre noe gøy hver dag!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv