7. august 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Depresjon og Alkohol

Jeg er har hadd flere perioder i livet mitt der jeg har vært veldig depressiv. Jeg har vurdert å ta mitt eget liv to ganger. De siste 6 månedene har hatt veldig mye humørsvingniner der det kan gå fra at jeg legger meg under sengen for å gråte til at jeg elsker livet mitt og koser meg på bare en dag. Jeg har vært på del fester og bursdager der det har vært allohol og jeg også fått en venn over 18 til å kjøpe en kalinka flaske til meg og en vikingfjord. Vikingfjorden er tom og kastet. Jeg har ikke noe problem med alkohol og jeg føler ikke noe drikkepress, men i dag fant mamma kalinkaen i sekken min. Hun ble kjempesint og begynte å spørre masse spørsmål: «hvem er det sin?» «drikker du?» osv osv…
Jeg prøvde å redde meg selv, så jeg sa at det ikke var min og så gikk jeg på rommet mitt og låste døren. Her har jeg sittet i ca 1,5 timer. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre? Det er vel ikke så unormalt å prøve alkohol i en alder av 16?

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Cirka halvparten av norske ungdommer begynner å eksperimentere med alkohol i 15-16 års alderen, så det er ikke unormalt å prøve alkohol i denne alderen. I Norge er det ulovlig å skjenke eller utlevere alkohol til personer under 18 år. Fram til du er 18 år, er det foreldrene dine som har ansvaret for deg, og de har plikt til å ta vare på deg. Det innebærer også å sette grenser for deg med tanke på drikking. Vi tror det er lurt at du prøver å snakke med foreldrene dine om alkohol, slik at det blir tydelig hvilke regler som gjelder i din familie. Det er vanlig at ikke alle foreldre mener det samme om ungdom og alkoholbruk.

Du skriver også at du av og til har vanskelige tanker og følelser. Veldig mange opplever en eller flere slike perioder i løpet av ungdomstiden. Av og til går det over av seg selv, andre ganger kan man ha behov for hjelp. Ofte kan det hjelpe å snakke med noen andre om det – enten venner, foreldrene dine, helsesøster eller en annen voksen du stoler på. Man kan også ringe gratis og anonymt til Mental helse hjelpetelefonen på 116 123 som kan gi råd og veiledning. Du kan også gå inn på Sidetmedord.no og dele tanker og følelser med andre brukere eller ansatte som gir veiledning.

Vi håper noe av dette var til hjelp for deg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv