7. januar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Bosted, skilte foreldre

Hei. Jeg er en jente på snart 17 med skilte foreldre. Jeg bor 70/30, der jeg bor hos mamma 70%. Jeg er utrolig lei av min far som ikke har noe tid til å følge opp meg og livet mitt ettersom han forsørger meg så lite. Jeg har vært i store konflikter med han før og ønsker ikke bo hos han lengre. Når kan jeg selv bestemme om jeg kan bo fast hos mamma? Må jeg vente til jeg blir 18 eller har jeg rett til det nå? Hilsen Jente, 16.

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår at dette ikke er så lett for deg. Frem til du er 18 år er det foreldrene dine som bestemmer hvor du skal bo, og hvor mye du skal være hos den du ikke bor hos. Men foreldrene dine har ansvar for å ha en avtale som er god for deg. Denne avtalen kan endres, men da må de begge være enige om det.

Selv om det er foreldrene dine som bestemmer, så skal de også høre på hva du selv mener og vil. Jo eldre du blir, jo mer skal de legge vekt på din mening. Siden du nå er 16 år, bør din mening ha mye å si.

Hvis du ikke trives med den ordningen dere har nå, bør du derfor snakke med foreldrene dine om dette. Det er viktig at du sier ifra om hvordan du har det, hva du tenker og hva du ønsker. Mange synes dette kan være vanskelig å snakke om. Vi har laget noen tips til hvordan du kan ta en sånn samtale her.

Hvis foreldrene dine ikke blir enige, kan dere også få hjelp på familievernkontoret. De kan hjelpe foreldre med å lage en ny avtale, og løse konflikter og utfordringer i familien. Du kan selv være med til familievernkontoret hvis foreldrene dine synes det er greit, eller du kan be om å få din egen time.

Vi har skrevet mer om hvordan endre en avtale om bosted og samvær på denne siden.

Vi håper det løser seg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv