23. august 2019

Bosted

Jeg trives ikke med ordningen mamma og pappa har med at vi bor en uke hos hver. Vil veldig gjerne bo hos en av de. Kan jeg bestemme det? Og hvordan skal jeg spørre?

Hei,

Takk for at du skriver til oss.

Det er foreldrene dine som har ansvaret for at de har en avtale som er god for deg. For å vite det må de lytte til hvilke ønsker og behov du har. Det er ikke uvanlig at det gjøres endringer i avtalen når barna blir eldre. Dette må foreldre være åpne for. Jo eldre du blir, jo mer skal det du sier bli tatt hensyn til. Fra du er 12 år skal det legges stor vekt på det du selv mener.

Likevel er det dessverre ikke sånn at du kan bestemme. Foreldrene dine bestemmer over deg til du blir 18 år. Det betyr at du må snakke med foreldrene dine for å få dem til å endre avtalen.

Vi har laget en side hvor du kan lese mer om hvordan du endrer samværsavtalen.

Selv om det er vanskelig, er det viktig at du sier fra til foreldrene dine om hva du ønsker. Forklar begge hvordan du har det, og hvorfor du ønsker endringen. Her kan du finne tips til den vanskelige samtalen med en voksen. Kanskje forholdet til din mor til og med kan bli bedre hvis du ikke bor hos henne så mye av tiden?

Hvis foreldrene dine ikke hører på deg, eller dere ikke klarer å komme til en løsning, kan du kontakte familievernkontoret der du bor. De kan snakke med deg og foreldrene dine for å få til en bedre avtale for deg.

Lenke til familievernkontoret der du bor.

Vis dem gjerne hva du har skrevet til oss.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv