17. oktober 2019

Borteboer

Hei, jeg er en gutt på 17 år og har i år flyttet hjemme ifra for å gå på videregående. Dvs jeg er en borteboer.

De jeg har i livet mitt og lene meg på er moren min og søsteren min som er 8 år eldre enn meg.

Jeg har flere forskjellige sykdommer. Så sykdomsbildet mitt krever en god del ansvar.
Jeg spiser ikke alltid glutenfritt, måler ikke blodsukkeret fast hver morgen/kveld og i følge mor og søster tar ikke nok ansvar ovenfor sykdomsbildet. Jeg føler jeg har 100% kontroll og kjenner på kroppen hva jeg er i blodsukker best selv. Ja og forresten, jeg spiser heller ikke frokost eller lunsj så jeg har ikke fått i meg noe næring før skolen. Jeg spiser heller ikke på skolen.

Jeg har nå hatt to møter med skolen allerede fordi jeg har en god del fravær. Vi snakker om 15% fravær per fag og vi er i oktober så det sier jo litt om at jeg ikke er så flink til å stå opp om morgenen og komme meg på skolen. Noe jeg syns er kjipt fordi jeg er motivert til å få et vitnemål.

De siste to årene av ungdomsskolen møtte jeg ikke opp og jeg tok permisjon i fjor så jeg går ikke i klasse med mitt kull per dags dato.

Idag fikk jeg besøk av mor og storesøster og de sier at de er sjefen ovenfor meg og min hybel, og at de kan be utleier fjerne wifi totalt og ta telefonen min samt Xbox og TV.

Jeg bruker mye tid på gaming og er 100% uenig i at mor kan be utleier fjerne wifi, siden det er jeg som leier her. Dog er det hun som står som leietaker i kontrakten fordi jeg er under 18 år.

Spørsmålet er rett og slett: Kan storesøsteren min påvirke min mor til å be utleier fjerne wifi slik at jeg ikke får anledning til å sitte og spille hele kvelden og styre døgnrytmen selv?

Ja og forresten, jeg bestemmer også selv når jeg tar sovemedisinen min. Selv om legen sier jeg må ta de pillene kl 20.00 så gjør jeg sjeldent det.

Jeg er også veldig veslevoksen og mener jeg vet best selv. Selv om diabetessykepleier sa i september at langtidsblodsukkeret mitt har økt betraktelig.

Ja også har jeg de siste to årene vært involvert i blant annet konfliktrådet, levert tisseprøver, kranglet med mor og søster og alt i alt mener at jeg vet best selv. Selv om maten i kjøleskapet her på hybelen er mugnet fordi jeg ikke vet at jeg må pakke de i plast og har sjeldent rene håndduker fordi et ansvar om å holde en hybel ved stand er noe jeg ikke har gjort før, jeg har vel lent meg på mor litt for lenge og fått servert ting litt på sølvfat.

Likevel, kan de sjefe over meg? Kan de si jeg må ta sovemedisinen kl 20 når legen sier jeg må det? Og jeg ikke vil? Kan de tvinge meg til å spise etter sykdommene mine? Jeg liker best big one som da er mye gluten i… Kan de be utleier fjerne wifi? Det er mor som står som utleier og jeg er under 18.

Hei

Du forteller oss mange detaljer om hvordan du tar vare på alt fra helsen til skolegang din. (Vi har tatt bort detaljene). Vi kan dessverre ikke svare på alt du spør om. Barneombudets oppgave er å svare på spørsmål om barn og unges rettigheter.

Du lurer på om søsteren din kan påvirke moren din til å bestemme at utleier skal stenge din mulighet til å være på internett. Det er ingen regler for hva søsteren din kan oppfordre moren din til. Men, moren din kan ikke bestemme alt over deg. Dersom hun betaler for din tilgang til internett, kan hun bestemme at du ikke skal ha denne tilgangen. Hun kan ikke bestemme hvordan du ordner deg ellers på hybelen du bor på.

Det er moren din som har ansvaret for deg fram til du er 18 år. Dermed skal hun også være med på å bestemme noe over hvordan du ordner med penger og tar vare på helsen din. Å ha ansvaret for deg betyr også at hun skal passe på at du har det bra og ikke ødelegger livet ditt.

Hvis du og moren din ikke klarer å finne ut av hvordan dere skal snakke sammen om hvordan du skal ordne livet ditt, kan dere be om hjelp. Dere kan for eksempel snakke med familievernkontoret der moren din bor og be om hjelp. Du kan også be en person du stoler på være med å snakke med deg, søsteren din og moren din. Du sier jo selv at moren din og søsteren din er de du har å lene deg på. Det kan derfor være lurt å følge noen av rådene du får også og ikke bare ta alle beslutninger selv.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv