28. juni 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Barnevern makt tvang osv

Jente som akr har fylt 17 år her. Jeg har vært på institusjon i snart 8 mnd pga at jeg utviklet sosialangst og jeg ropte om hjelp på sos medier pga mobbing og vold av medelever på skolen. Fikk fult medhold fra fylkesmannen, men ble verre etter det. Skolen sendte på meg barnevernet… de tok meg ut og inn fra skolen for å snakke med meg jeg fikk angstanfall flere ganger pga det. Jeg gikk jo hos bup men etter bv kom inn hjalp det ikke og jeg sluttet. Mobbingen ble så ille så skrev at jeg ikke ville leve mere, så ble jeg plutselig sendt til institusjon. Helsen min har forverret seg har sluttet på skolen orker ikke pga at jeg er ett sted hvor jeg ikke vil være. De har brukt psykisk fysisk vold mot med stengt meg langt inne i en skog to ganger i månedsvis pga at jeg flere ganger enn før har rop på hjelp på sos medier hvor jævlig jeg har det her osv. Helsen min blir bare dårligere… magesmerter oppkast, psorasias, sengeveting, hodepine, angst selvmordstankene har forverret seg… bv har tatt totalt styringen over mitt liv og kropp. Mor og far er ikke voldelige driver ikke med rus omsorgsvikt osv. Stilt opp støttet meg hele veien. Nå får de ikke se meg mere en 1 gang hver måned… sykt forferdelig savner dem til jeg gråter meg i søvn. Jeg får heller ikke overnatte hjemme. Jeg er 17 år og har rett til ett liv. Jeg blir tynnere og tynnere…. føler meg heller ikke trygg for hva de kan finne på så gjør for det meste det de sier. Lederen truet med lukket institusjon og langt inni skogen igjen om jeg ikke følger reglene.Saken skal opp i retten snart forje gang jugde flere av bv vitnene noe helt forferdelig… så blant annet at jeg har blomstret og trives der. Hva kan jeg gjøre med dette? helsen min er ødelagt og jeg har fått traumer. Er man rettsløs i dette landet?

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er leit å høre om de opplevelsene du beskriver, og vi forstår at dette må være veldig vanskelig for deg. Vi skal forsøke å gi deg noen råd om hva du kan gjøre i den situasjonen du er i.

Når du bor på institusjon skal du bli tatt godt vare på, få god omsorg og ha det bra. Du skal få gå på skole, treffe venner og delta på fritidsaktiviteter. De voksne har ansvar for at du føler deg trygg og trives.

De voksne på institusjonen har ikke lov til å bruke fysisk tvang mot deg hvis ikke du er til fare for deg selv eller andre. Dersom de ansatte bruker fysisk makt mot deg uten at det er absolutt nødvendig, er det ikke greit. Hver gang de ansatte holder deg må de skrive ned hvorfor de måtte holde deg. Dette skal de vise til deg og spørre om du vil klage. Hvis du er utsatt for tvang på institusjonen kan du klage til fylkesmannen.

Du kan også klage til fylkesmannen over andre ting på institusjonen, og hvis du er misfornøyd med barnevernet. Fylkesmannen skal både sjekke at du har det bra på institusjonen du bor på, og passe på at barnevernet lytter til det du har å si. Siden du er over 15 år, har du også krav på egen advokat som du kan be om hjelp til å klage. Du kan også ta kontakt med Barnas jurist for å få hjelp med dine rettigheter.

Saksbehandleren din i barnevernet skal lytte til det du har å si, og legge vekt på dette. Det er saksbehandleren din som kan gjøre størst forskjell for deg, og da er det viktig at han/hun forstår hva du mener. Det er ikke lett å ta sånne vanskelige samtaler, og det er lurt å forberede seg. Vi har laget noen råd for den vanskelige samtalen med en voksen.

Dersom du har det veldig vanskelig, kan det også være til hjelp å snakke med noen andre voksne om hvordan du har det. Selv om de kanskje ikke kan hjelpe deg med å forandre ting, kan det være godt å få luftet alle tankene.

Vi håper du får hjelp til å finne mer ut av alt, og at du snart får det bedre. Du må gjerne skrive til oss igjen hvis du har flere spørsmål.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv