8. januar 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Barnekonvesjonen artikkel 16

Har foreldre lov til å fjerne døra på rommet mitt?

Hei,

Det er dessverre ikke noe enkelt svar på spørsmålet ditt.

Barn og unge har del rettigheter, som retten til privatliv. Det å få lov til å være alene, og lukke igjen døra, kan være en sånn rettighet. Samtidig har foreldrene dine foreldreansvaret til du er 18 år. Det betyr at de har ansvar for deg, og skal passe på at du har det bra. Vi vet ikke hvorfor foreldrene dine vil fjerne døra på rommet ditt. Kanskje de mener det er nødvendig å passe på deg.

Hvis foreldrene fjerner døra på rommet ditt, uten at du vet hvorfor, eller at du er uenig i at de gjør det, er det lurt å snakke med dem om det. Vi har laget noen tips til den vanskelige samtalen med voksne. Kanskje de kan være nyttige for deg.

Hvis det ikke hjelper å snakke med foreldrene dine, kan du snakke med en annen voksen du stoler på, og be om hjelp. Du kan også snakke med helsesøster på skolen din. De er vant til å snakke med barn og unge om mange ulike ting.

Barneombudet har laget et oversikt over hvem som kan hjelpe, og hvem barn og unge kan snakke med når noe er vanskelig. Du finner denne oversikten her.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv