15. januar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Avstandsforhold

Hei, jeg er en jente på 16 år (fyller 17 til sommere). Jeg er i et avstandsforhold hvor min kjæreste bor 3 timer unna. Jeg har fått lov til å dra til han flere ganger men plutselig nå så får jeg ikke lov lengre. Hva kan jeg gjøre for å få lov til å dra til han igjen?

Hei, og takk at du tar kontakt med oss.

Så bra at du har fått deg en kjæreste som det er fint å være sammen med. Vi forstår at det er vanskelig at du ikke får besøke han.

Frem til du er 18 år har foreldrene dine ansvaret for deg og kan bestemme over deg. Det er helt vanlig at foreldre setter grenser for å beskytte sine barn, men i noen tilfeller kan disse grensene virke urimelige.

Etter barneloven har du rett å si din mening. Desto eldre du blir desto mer vekt de skal legge på din mening. Siden du er 16 år, må foreldrene dine ta det som du sier på alvor og lytte til deg. Barneloven sier også at foreldre skal utøve foreldreansvaret ut fra barnets interesser og behov. Det betyr at foreldrene dine plikter å gjøre det som er til det beste for deg.

Foreldrene dine skal ha gode grunner for å kunne nekte deg å møte venner eller kjæreste. Hvis de nekter, er det viktig at de forklarer deg hvorfor og at dere snakker godt sammen. Forklar dem hvorfor det er viktig for deg at du får møte kjæresten din. Barneombudet har skrevet noen råd for å snakke med voksne om vanskelige temaer. Disse tipsene kan du lese her.

Du kan også snakke med noen andre du stoler på. For eksempel en helsesøster eller en lærer på skolen, eller en voksen som har god kontakt med foreldrene dine. De kan da kanskje snakke med foreldrene dine sammen med deg.

Om du trenger mer hjelp eller støtte, kan du også ta kontakt med ‘Kors på halsen’. Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Det er anonymt og  gratis å ta kontakt. Du kan lese mer om dem her.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv