29. april 2019

Altfor strenge foreldre

Hei
Alle vennene mine får lov til å være ute til sene tider og gå på fest. Jeg må alltid være hjemme klokka 21 i helger og jeg syntest det er kjempe urettferdig med tanke på at jeg ikke får gå ut før klokka 16-17. Alle vennene mine koser seg ute med vennene sine i hverdager og helger og jeg får ikke lov til det. Foreldrene mine tvinger meg til å trene organisert trening tre ganger i uka og det tar bare mer og mer fra fritiden min. Pluss jeg må også trene i helger noen ganger og jeg får nesten aldri vært med venner. Foreldrene mine lar meg heller ikke ha en kjæreste eller si mine egne meninger, jeg tør ikke å si noe til den fordi da begynner de bare å rope. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Vi har forståelse for at du synes foreldrene dine er strenge. I barneloven står det at foreldre skal gi barna sine omsorg og omtanke. Det betyr blant annet at du skal få utvikle deg og være sammen med andre barn. Uansett hva de bestemmer skal de tenke på hva som er det beste for deg.

Foreldrene dine har plikt til å ta vare på deg. Det betyr også at de skal bestemme en del i livet ditt, for eksempel hva slags innetider du skal ha. Men uansett hva de bestemmer, skal de tenke på hva som er best for deg. De skal også høre på hva du mener før de bestemmer noe. Jo eldre du blir, jo mer skal meningene dine telle.

Hvis du synes foreldrene dine har for strenge innetider, kan du derfor prøve å snakke med dem om dette. Men hvis dere ikke blir enige, er det likevel foreldrene dine som bestemmer til slutt.

Det er vanlig at barn og unge får bestemme selv hvilke aktiviteter de vil drive med, og foreldrene dine skal legge stor vekt på hva du selv vil drive med. Dersom foreldrene dine skal tvinge deg til å drive med trening, så synes vi de skal ha en veldig, veldig god grunn. Den grunnen bør du også få vite om.

På våre nettsider kan du lese mer om hva foreldrene dine bestemmer og hva du bestemmer hjemme. 

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv