7. november 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

alkohol og røyk

hei, såå i he sånn problem heime.. mamma å pappa krangle å held på å kille seg i 1 år.. d gjer me stressa å derfor har i prøvd røyk ( vape/ e sigg ) å d hjelp for me, i roe me ne og ja.. så e d sånn at vi va på fest på fredag ( halloween fest ) å så va d sånn at non tokk ma øl, å den dagen så va d sånn at dei krangla sikkelig å alt i tenkte på va dem kille seg, så i tenkte å smake på øl, men d va kjempe lite! så i lurer på om vi e i trøbbel? eller i da, for non sa ifra om den festnes å no snakka vi om d 24 7

Tema: Familie rus

Hei og takk for at du skriver til Barneombudet!

Vi skjønner det ikke er lett for deg når mamma og pappa krangler så mye. Har du snakket med foreldrene dine om hvordan dette oppleves for deg? Hvis du ikke har fått fortalt dette ordentlig til dem, vil vi anbefale deg å snakke med dem om det. Du kan finne tips om hvordan du kan ta det opp med dem her:

Lenke til den vanskelige samtalen

Hvis du synes det kunne ha hjulpet å snakke med noen andre voksne om hvordan du har det hjemme, kan du for eksempel prate med rådgiver eller helsesøster på skolen din. De kan blant annet gi deg råd om hva du kan gjøre.

Foreldrene dine kan også få hjelp på familievernkontoret til hvordan de kan krangle mindre. Les mer om det her:

Lenke til side om familievernet

Det høres ut som at du har begynt å røyke fordi du ikke har det så bra hjemme. Røyking er ikke løsningen på at du ikke har det bra, og røyking kan være skadelig for deg og du kan bli avhengig av det. Dette er grunnen til at det er 18 års aldersgrense for å kjøpe røyk i Norge. Vi mener at du bør snakke med en voksen som du stoler på om dette. Du kan også kontakte Kors på halsen. Det er gratis og du er helt anonym. Der kan du snakke med en voksen som kan gi deg råd og hjelp.

Hvis man drikker alkohol eller røyker før man blir 18 kan man ikke straffes for det, men det betyr ikke at det er greit å røyke eller drikke alkohol før man er 18 år. Både alkohol og røyk kan være skadelig for deg. Vi mener det er viktig at du nå får snakket med noen voksne om hvordan du har det hjemme. Du må gjerne skrive til oss igjen hvis det er mer du lurer på.

Vi ønsker deg alt godt fremover og håper det snart blir bedre for deg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv