12. desember 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Alkohol

Kan foreldrene mine nekte meg å drikke alkohol, jeg hadde just en hjemmealene fest med cirka 20 personer de feste ble fulle og naboene ringte til dem og sa ifra nå sier de at jeg ikke får lov å drikke og de nekter mer i å gå ut med venner i helgene siden de ikke vil jeg skal drikke, jeg hadde det så sykt gøy den kvelden og jeg har lyst å gjøre det mer, jeg er litt sjenert osv når jeg ikke drikker og alt blir så mye gøyere og jeg tør å være meg selv når jeg gjør det, men jeg lurte på om hvilke rettigheter jeg har til å bestemme om jeg selv kan gjøre det, og hva skjer hvis jeg bare sniker meg ut på kveldene for å gå på fest?

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Foreldrene dine har ansvar for deg, og kan bestemme mye over deg, frem til du er 18 år. Så, ja, foreldrene dine kan nekte deg å drikke alkohol.

Det er straffbart å selge eller gi alkohol til personer som er under 18 år gamle. Dette er fordi man mener det ikke er bra for barn og ungdommer å drikke alkohol, og det er ganske naturlig at foreldre også mener det samme. Dersom politiet kommer til en fest der personer under 18 år drikker så vil de sannsynligvis kontakte foreldrene til disse personene.

Hva som blir konsekvensene av at du sniker deg ut på kveldene for å gå på fest er opp til foreldrene dine å bestemme. Vi syns ikke det er lurt å prøve å lure foreldrene sine ved å snike seg ut. Vi vil anbefale at du prøver å ha en åpen dialog med foreldrene dine om dette, kanskje dere kan bli enige om en løsning?

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv