15. mars 2016
Dette spørsmålet og svaret er over 3 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Min rett til å bestemme over eget samvær.

Hei.
Jeg er en jente på 13, snart 14, som lenge synes det har vært slitsomt å pendle mellom mor og far. Nå som jeg har begynt på fritidsaktivitet en av dagene jeg har samvær med far ønsker jeg å slutte å være hos ham den dagen. Han nekter, men jeg orker ikke mer. Har jeg rett til å ikke komme tol han lenger den dagen?

Jeg har også et annet spørsmål. Jeg er hos far annenhver helg og hver torsdag og de helgene jeg har samvær med far nekter han meg å treffe venner fordi vi bare skal ha samvær sammen. Har han lov til dette?

Hei!

Foreldre skal gjøre det som er best for sine barn. De må respektere at du har et privatliv, og at du trenger å drive med fritidsaktiviteter og være med venner. Det gjelder også skilte foreldre.

Dersom du ikke har en samværsordning som fungerer for deg skal du ta det opp med dine foreldre. Foreldre skal lytte til barna sine, og de skal gjøre det som er best for barna. Det betyr ikke at du ikke skal ha samvær med din far, men at dere kan justere  samværsordningen, slik at den passer bedre til den hverdagen du har etter som du blir eldre.

Dersom dere trenger hjelp til å prate sammen kan foreldrene dine kontakte familievernkontoret der du bor. De kan gi råd og hjelpe dere med å lage en samværsavtale som er god både for deg og din far.

Her kan du lese mer om det: Familievernkontoret

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv