5. juni 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Flytting

Jeg vil flytte til pappa til når jeg begynner på videregående, men mamma er ikke helt enig. Har ikke jeg rett og krav til å velge selv hvor jeg skal bo hvis jeg trives best hos pappa? De kan vel ikke tvinge meg til å bo hos mamma hvis jeg vil bo hos pappa og hvis det er mulighet for det?

Hei

Så fint at du skriver til oss og spør om dine rettigheter.

Det er mange barn og unge som opplever at de trives bedre hos den ene enn hos den andre av foreldrene sine når de flytter fra hverandre. I slike situasjoner skal foreldrene dine lytte til deg og legge vekt på dine meninger om hvor du helst vil bo. Foreldrene dine har ansvar for å ha en avtale som er god for deg. De kan endre på avtalen de har laget, hvis de begge er enige om det.

Hvis du ønsker å flytte til faren din når du begynner på videregående skole, kan det være lurt å snakke med foreldrene dine en gang til. Fortell hvordan du har det, hva du tenker og hva du ønsker deg. På våre nettsider har vi skrevet mer om å endre på avtale om bosted og samvær.

Mange synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om dette. Vi har laget noen råd om hvordan snakke om noe vanskelig med en voksen.

Hvis foreldrene dine ikke blir enige om en ny avtale, kan dere få hjelp på familievernkontoret. Du kan selv være med til familievernkontoret, eller få din egen time, hvis du vil og foreldrene dine synes det er greit. Hvis du vil ringe til familievernkontoret selv, kan du finne riktig kontor på nettet .

Vi håper at det løser seg for deg og at foreldrene dine finner en løsning sammen med deg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv