Gå til toppen

Seksuell lavalder

Hva betyr det at vi har en seksuell lavalder?
I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. Det betyr at den som har seksuell omgang med et barn under 16 år kan straffes med fengsel inntil 6 år.

Den seksuelle lavalderen skal beskytte barn mot å bli utsatt for seksuelle overgrep fra voksne. Den skal også beskytte barn og unge mot å ha sex før de selv føler de er klare for dette.

Ifølge loven betyr ikke seksuell omgang bare samleie. Både onanering, suging eller slikking på kjønnsorganer, eller å føre en finger inn i kjønnsorganene med mer, er å forstå som seksuell omgang.

Slike handlinger kan ikke utføres med noen som er under 16 år.

Hvordan fungerer den seksuelle lavalderen i praksis?

I praksis betyr det at hvis du selv er under 16 år, men kjæresten din er over 16, kan han eller hun i verste fall straffes med fengsel hvis dere har sex med hverandre.

Samtidig heter det i loven at straffen kan bortfalle dersom de som har hatt seksuell omgang, er omtrent like gamle i alder og utvikling. At straffen kan bortfalle betyr at det ikke er sikkert personen blir straffet for at dere har hatt sex.

Hva hvis kjæresten min er mye eldre enn meg?

Hvis du selv er under 16 år og har en kjæreste som er mange år eldre, kan det være grunn til å bli bekymret.  Det er ikke sikkert det er grunnlag for bekymringen, men det er likevel naturlig å stille spørsmål om hvorfor denne gutten eller jenta ikke har en kjæreste på sin egen alder.

Hvis du har en kjæreste som er mye eldre, mener vi du bør snakke med en voksen du stoler på om dette. Dette er enda viktigere hvis kjæresten din vil at forholdet skal være hemmelig.