Gå til toppen

Sosiale medier

Gym

Mange spør oss om hvorfor aldersgrensen på Snapchat, Instagram, Facebook, TikTok og flere andre sosiale medier er 13 år.

Det er fordi nettjenester ikke har lov til å samle inn personlig informasjon om barn under 13 år uten at foreldrene har sagt at det er greit.

I tillegg er det også slik at en del sider vil beskytte barn mot filmer eller bilder som kan være ekle eller skremmende for barn. Det man legger ut på nettet kan også være vanskelig eller umulig å få bort.

Andre aldersgrenser

Enkelte steder, som i App Store og Google Play, kan det stå andre aldersgrenser enn 13 år. Disse er satt ut fra en vurdering om hvem appen er egnet for, men de kan altså bryte med aldersgrensen som de som har laget spillet eller tjenesten har satt.

Da bør du snakke sammen med foreldrene dine om du skal bruke appen eller ikke.

Noen kan tro du er eldre enn det du er

Likevel er det mange som lager seg en profil uten at de er gamle nok.

Det betyr at man kan bli oppfattet som eldre enn det man er. Og da kan man kanskje oppleve ting som ikke er helt bra for den alderen man faktisk er i.

Hvis du opplever noe ubehagelig, er det viktig at du sier fra til en voksen.

Det aller viktigste er at man lærer seg godt nettvett både når man beveger seg i sosiale medier eller på nettet. Dette kan man snakke om på skolen og hjemme.

Når man skal vurdere om barn skal være på sosiale medier må man ta hensyn både til modenhet, og aldersgrensene som tjenestene har satt.

Hvis de som har laget tjenesten oppdager at du er under 13 år, kan du bli kastet ut.

Medietilsynet har laget fine nettsider om nettopp nettvett, og de kan du lese om her på Barn og medier.

Les mer om aldersgrenser på sosiale medier hos Barnevakten.