Gå til toppen

10 tips til deg som blogger

Barneombudets bloggtips:

1.   Blogging er en flott mulighet til å få uttrykke seg 
Du har rett til å si din mening og bli hørt, og blogg kan være en fin måte å få sagt det du vil. Samtidig er blogging kreativt og gir deg god trening i å skrive.

2.   Vær et forbilde for leserne dine. 
Tenk over at du kan ha stor innflytelse og påvirkningskraft på leserne dine. Du kan ha yngre lesere som ser opp til deg og det gir deg et ansvar.

3.   Ta alvorlige tilbakemeldinger seriøst. 
Hvis noen skriver til deg at de har det vanskelig, gi dem et svar og be dem søke profesjonell hjelp. Dette kan de få ved å kontakte for eksempel: Barneombudets Klar Melding tjeneste, Alarmtelefonen, SUSS eller Kors på Halsen.

4.   Krenkelser er ulovlig, og kan politianmeldes. 
Det er viktig å benytte seg av ytringsfriheten, men ikke la det gå utover andre. Det er lov å være uenig, men vis respekt. Å skrive stygt om andre eller baksnakke er å krenke andre. Det er straffbart.

5Å publisere bilder av andre uten tillatelse er ulovlig. 
Få tillatelse dersom du skal skrive om eller legge ut bilder eller videoer av noen andre enn deg selv. Dersom du ikke har fått tillatelse, fjern det.

6. Stå for det du skriver. 
Hvis du angrer på et innlegg, kan du skrive et nytt innlegg der du beklager. Lag en lenke til hovedinnlegget, som du ikke sletter. Ett unntak er krenkende innlegg. De må slettes uansett. 

7. Sett grenser for hva du deler med andre. 
Hvis det du skriver ikke er noe du ville ha delt med din verste fiende på den ene siden eller foreldrene dine på den andre siden, ikke legg det ut. Internett er åpent for alle, så det du skriver vil også kunne leses av alle. Ikke oppgi for mye personlig informasjon. 

8. Vær oppmerksom på at du kan få stygge kommentarer.
Fokuser mer på de positive og mindre på de negative kommentarene. Ikke gi oppmerksomhet til de som skriver stygge kommentarer. Du kan også velge innstillinger på bloggen som gjør at du kan velge hvilke kommentarer som publiseres. Ikke legg ut bilder av deg selv hvis du ikke tåler både positiv og negativ tilbakemelding.

9.  Ikke publiser når du er sint.
Skriv gjerne når du er sint, men vent med å publisere til du har roet deg og lest gjennom innlegget på nytt. Da er det mindre sannsynlighet for at du publiserer noe du angrer på i etterkant.

10.  Vær positiv og ha det gøy med bloggen, da er andre positive tilbake. 
Å blogge gjør du fordi du har lyst, ikke fordi du må. Det er ikke leserne som bestemmer når og hvordan du skal blogge, gjør det på din egen måte.