Gå til toppen

Barneombussen på besøk i Kautokeino

På dag 2 av vår Finnmarks-turné besøkte vi Kautokeino.

Vi startet turneen i Alta, det kan du lese mer om her.

Tirsdag 2.juni startet vi dagen på Kautokeino barneskole. Der møtte vi ca 80 elever fra 4, 5 og 6. trinn. Elevene fortalte at de var godt fornøyd med å være barn i Kautokeino. Men, de mente det var mye søppel rundt om kring og mange løshunder. Kanskje dette er noe kommunene burde gjøre noe med?

Elevene var også opptatt av privatliv og at foreldre ikke må snoke i barna sine ting og private meldinger. De mente også at noe må gjøres med skolen. Den er nedslitt og stygg. Har du en nedslitt og stygg skolen kan du prøve å få gjort noe med det.

Du kan lese mer om hva du kan gjøre for å få en bedre skole her.

Du kan lese mer om retten til godt fysisk skolemiljø her

Så gikk turen videre til Kautokeino ungdomsskole. Der møtte vi ca 60 elever fra 8. og 9. trinn.

Elevene her var godt fornøyd med rektor, og sa at hun alltid hørte på dem og tok dem alvorlig. Hun hadde ofte møte med alle elevene, og ikke bare elevrådet. Lærerne var ikke like flinke og elevene synes de kunne lære litt av rektor.

I Kautokeino kan 16-åringer stemme ved kommunevalget i 2015. Elevene på ungdomsskolen var litt uenige om dette var en god idé. Noen mente at da fikk de sagt i fra og ble hørt, andre mente man var for ung og kunne lite om politikk. Vi har laget et hefte om hvorfor vi mener 16-åringer burde få stemme.

Lenke til side om stemmerett for 16-åringer

Etter besøket i Kautokeino gikk turen videre til Karasjok.