Ny rapport til FN: Hvordan oppfyller vi barns rettigheter i Norge?
For første gang på seks år leverte Barneombudet en ny rapport om barns rettigheter til FNs barnekomité. Barneombudet oppsummerer utfordringene med oppfyllelse av barns rettigheter i Norge. Det er fortsatt en jobb å gjøre.
– Grunnmuren for barndom i Norge er solid, men vi må også her i landet passe på å oppfylle barns rettigheter slik vi skal ifølge barnekonvensjonen. Som nasjon lever vi ikke alltid opp til dette ansvaret, sier barneombud Mina Gerhardsen.
I desember leverte Barneombudet sin «supplerende rapport» til FNs barnekomité.
Rapporteringen er måten FN overvåker hvordan Norge og andre land oppfyller barnekonvensjonen.
Staten leverte sin rapport om status i sommer, mens nasjonale overvåkingsorganer som Barneombudet hadde frist til desember med å utarbeide sine supplerende rapporter om hvordan det står til med barns rettigheter i Norge.
– At barn vokser opp i fattigdom preger nesten alt i barnets oppvekst. Det påvirker helse, deltagelse i aktiviteter, skoletrivsel og hvilke muligheter foreldre har til å gi barna en god oppvekst. At vi ikke klarer å få ned dette tallet, er et klart hinder for å nå målet om barns rett til å utvikle sitt fulle potensiale, sier barneombud Mina Gerhardsen
Barneombudets nye rapport til FN gir uttrykk for bekymring for hvordan oppfyllelse av barns rettigheter i årene fremover vil bli utfordret av en stadig eldre befolkning, som innebærer færre skatteinntekter og større utgifter og et stort behov for helse- og omsorgspersonell. Barn lever sine liv i kommunene, og det er fortrinnsvis der deres rettigheter skal oppfylles. Men kommunene er under et stort press, og det vil bare vokse i årene fremover. Barneombudet er bekymret for at dette vil gå ut over tjenester til barn.
– Vi ser i vårt arbeid at hensynet til barn ofte blir glemt eller prioritert bort. Dette gjorde store utslag under pandemien, og vi er bekymret for om dette hensynet tas når mange kommuner nå må kutte i sine budsjetter. Derfor er vi opptatt av at myndighetene på alle nivå har høy bevissthet om barns behov og rettigheter.
I februar 2025 inviterer barnekomiteen de som har levert supplerende rapporter til et formøte, før dialogen med staten finner sted i mai. Dialogen i Geneve danner grunnlag for FNs barnekomités anbefalinger til hva Norge må gjøre bedre for å oppfylle barns rettigheter. Her skal Norge opp til eksamen, ifølge Gerhardsen.
– Som samfunn må vi endre oppmerksomheten fra brannslukking og plastring til tidlig innsats og forebygging. 10 prosent av unge er utenfor arbeid, utdanning og tiltak i dag. For en stor andel av disse kunne utenforskap vært unngått hvis barns utfordringer knyttet til skole, helse og barnevern ble fanget opp tidlig, og innsatsen ble satt inn tidlig nok, sier Gerhardsen.