Barneombudet advarer: – Alvorlig tilbakeskritt for barnevernet

Regjeringen har nå lagt fram forslag til endringer i barnevernsloven. Barneombudet reagerer kraftig på forslaget om å fjerne kravet om mastergrad for ansatte i det kommunale barnevernet, bortsett fra lederne.
– Det er et alvorlig tilbakeskritt at barne- og familieminister Lene Vågslid vil fjerne kravet om mastergrad for majoriteten av ansatte i det kommunale barnevernet. Vi er bekymret for at dette ikke sikrer nødvendig kvalitet og rettssikkerhet i en tjeneste som møter barn og familier i krise, sier barneombud Mina Gerhardsen.
Endringene i barnevernsloven ble lagt fram i proposisjon 83 L (2024–2025). Forslaget har også skapt uro hos flere fagmiljøer.
Flere fagmiljøer reagerer
I en tidligere høring støttet over 50 instanser kravet om mastergrad. Bare fem ønsket å fjerne det. Også Barne- ungdoms- og familiedirektoratet har tidligere advart mot å senke kompetansekravet i barnevernet. Det fremgår av lovforslaget at den eneste begrunnelsen for å fjerne kravet er hensynet til kommunenes handlingsrom.
Barneombudet peker på at familier som trenger barnevernet ofte står i store utfordringer.
– Dette er familier som trenger riktig hjelp til riktig tid. Da er det avgjørende å sikre at det er god kompetanse tilgjengelig, sier Mina Gerhardsen.
Fremdeles mulig å snu
Norge har tidligere pekt på økt kompetanse som et svar på internasjonal kritikk av barnevernet. Nå advarer Barneombudet om at regjeringen er i ferd med å fjerne nettopp dette tiltaket.
Forslaget skal nå behandles i Stortinget. Barneombudet forventer at politikerne holder fast ved målet om høyere kompetanse i barnevernet.