Barna inn i Grunnloven

Barnas rettigheter har kommet inn i Grunnloven.

Grunnloven er Norges eldste og viktigste samling av lover. Den ble skrevet på Eidsvoll for 200 år siden. 17.mai er Norges nasjonaldag, det var da vi fikk Grunnloven.

Hvis du vil lære litt mer om loven og hvordan det var på Eidsvoll kan du se denne filmen.

Stortinget har bestemt at menneskerettighetene skal være en del av Grunnloven. Barn er jo mennesker, så menneskerettighetene gjelder også for barn. Det er jo også sånn at barn ofte trenger lover som er laget spesielt for dem.

Staten må derfor ta et særlig ansvar for at barn beskyttes mot vold, blir respektert som mennesker og for at de får gå på skole og utvikle seg.

Retten til å bli hørt inn i Grunnloven
I Grunnloven finnes det egne bestemmelser for barn som sier at de blant annet har rett til å bli hørt i spørsmål som gjelder dem selv. Deres mening skal også tillegges vekt.

I saker som gjelder barn er det viktig at de som bestemmer eller tar avgjørelser tenker på hva som er det beste for barna. Dette kalles å tenke på barnets beste.

Det står også at barn har rett til utdannelse og rett til vern om sin personlige utvikling og personlighet. Det betyr at du har rett til å være hvem du vil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *