5. juni 2018

Usikker på hva mine rettigheter er

Hei, jeg er ei jente på 17 år, som fyller 18 om to måneder. Jeg har en mor som truer meg ved å si at hvis jeg ikke bruker p-sprøyta så får jeg ikke se kjæresten min, så lenge jeg bor under hennes tak. Hun har straffa meg nylig ved å ta alle pengene på kontoen min. Alt jeg sier til mamma finner hun truende, om jeg ikke sier ting ved å bruke t-skje. Jeg føler meg ikke 17 år, da jeg nesten ikke får lov til noe, og jeg føler meg innestengt i huset på grunn av det. Det går heller ikke an å snakke med mamma, fordi hvis det er noe som plager meg og jeg trenger å snakke med henne om det, så enten så blir hun sur på meg fordi hun ikke skjønner det, eller så bruker hun det imot meg senere. Hun er også barnslig, da hun ofte trekker seg unna store situasjoner ved å si at hun ikke bryr seg mer og ikke vil ha ansvar lengre. På grunn av alt dette, har jeg hørt at jeg burde kontakte barnevernet og få hjelp til å flytte ut. Men jeg vet ikke om jeg i det heletatt har krav på å få sånn hjelp.

Jeg har også fått beskjed om å stå opp litt for meg selv, men med en gang jeg prøver på dette (uten å være uhøflig) så blir jeg straffa fordi jeg ikke får lov av mamma og ha egne meninger om ting.

Hva er rett??? Jeg blir gal av dette..

Hei

Takk for at du skriver til oss og spør om dine rettigheter.

Moren din kan ikke tvinge deg til å bruke p-sprøyte. Når du er over 16 år kan du selv gå til lege uten at foreldrene dine har krav på å vite om det. Hun har som hovedregel heller ikke krav på å vite hva du har snakket med legen om. Du er også over det som kalles den seksuelle lavalder. Selv om moren din kan bestemme over deg til du er 18 år, kan hun ikke ta pengene på kontoen din som straff.

Det er flott at du har forsøkt å snakke med moren din. Når det ikke hjelper, kan det være lurt å få hjelp av noen andre voksne slik du selv foreslår. Du kan kontakte barnevernet i kommunen der du bor. Dette kan du gjøre anonymt for å få råd, eller du kan be om hjelp til å snakke med moren din. Du finner kontaktinformasjon til barnevernet her.

Du kan også be om hjelp fra en voksen du stoler på til å snakke med moren din. Det viktigste der at du får hjelp til å snakke med henne slik at dere kan finne en løsning på det å bo sammen til du klarer deg selv økonomisk.

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv