3. juli 2017

Tvinges til trening.

Hei, jeg er en gutt på 12 år. Jeg trener egentlig 2 ganger i uka på turn. men nå er det sommerferie så jeg har ikke trening. men mamma og pappa tvinget meg til og jogge 4km og trene styrke 2 ganger i uka hele tiden selvom jeg trener turn også. Jeg hopper på trampolina ca 1 time hver dag. Men sier at det ikke er nok og at jeg er i dårlig form. Jeg veier 52kg og er 1.68m høy. helt normalt for en 12-13 åring. Er det greit at dem tvinger meg til å trene?

Hei

Fint at du skriver til oss! Det høres ikke noe OK ut for deg å bli tvunget til å trene. Du spør hva som er lov og ikke i forhold til dette. Det er litt vanskelig å svare deg enkelt og klart når vi ikke vet noe mer om situasjonen din.  Likevel vil vi si at det i utgangspunktet ikke alltid er greit at foreldre tvinger barna sine til å trene.

Barneloven gjelder for alle barn under 18 år og deres foreldre. Der står det at det er foreldre som har omsorgsansvaret for barna sine, og som skal ta avgjørelser på vegne av dem slik at det er til barnas beste.

Sannsynligvis tenker foreldrene dine at det er til ditt beste at du trener og at det er derfor de legger opp treningsplaner for deg. Men – foreldre har ikke lov til å bruke fysisk makt på barna sine, så på den måten kan ingen tvinge deg til noe som helst.

Noen ganger maser foreldre, eller sier ting som kan oppleves som tvang. Hvor grensen går for hva som er akseptabel masing og overtaling er vanskelig å sette. Men i det øyeblikket du kjenner at du er veldig sliten, ikke får tid til andre ting eller at du sjeldent føler deg glad og fornøyd kan grensen være nådd.

Det nemlig slik at du har det som kalles for medbestemmelse – du skal høres og foreldrene din skal ta dine meninger på alvor. Jo eldre du blir jo mer skal du få lov til å bestemme over deg selv. Det å drive med idrett eller andre hobbyer, er helt klart noe barn selv må få bestemme mye over.

Vårt råd er at du tar en ordentlig prat med foreldrene dine om dette. Før samtalen kan det være lurt å ha tenkt nøye gjennom hvorfor du ikke vil trene. Du kan gjerne også tenke litt over hva det å trene så mye gjør med deg – hva det får deg til å føle eller tenke.

Hvis du synes det er vanskelig å ta denne praten med foreldrene dine, har vi laget noen råd du kan se på.

Lenke til nettside med råd om hvordan du kan snakke med en voksen

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv