8. mai 2018

Trives ikke hjemme

Hei! Jeg er en 17 år gammel jente som har skilte foreldre. Jeg trives ikke hjemme hos både mamma og pappa, jeg har kjempesnille foreldre men plassen generelt hater jeg. Faren min har nettopp flyttet og jeg trives ikke der, og eg trives heller ikke hos moren min. Så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre?

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Snart er du 18 år å kan bestemme over deg selv, men frem til det er det foreldrene dine som bestemmer.

De ansvar for å lytte til det du mener, og det du sier skal ha stor vekt nå som du er nesten voksen, men til slutt er det foreldrene dine som må ta en avgjørelse om du kan flytte hjemmefra eller ikke.

Hvis du flytter hjemmefra før du fyller 18 år må dine foreldre godkjenne det. Dine foreldre må da hjelpe deg økonomisk med for eksempel husleie og slike ting. Vi har skrevet litt på nettsidene våre om dine rettigheter dersom du ønsker å flytte for deg selv under 18 år.

Hvis du flytter for å begynne på skole kan du få bostipend fra Lånekassa. Forutsetningen er at du ikke bor sammen med foreldrene dine, og du må i tillegg oppfylle et av disse kravene:

  • Skolen ligger 40 km eller mer fra foreldrehjemmet
  • Reisetiden mellom hjem og skole er tre timer eller mer tur-retur
  • Det er spesielle forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme

Det kan også være at man får andre typer stipend hvis det er spesielle forhold inne i bildet. Du må kontakte Lånekassa for å finne ut mer om det. Det kan du lese mer om på lenken under:

Lenke til Lånekassa sin side om stipend

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv