2. oktober 2017

Telefon

Hei! Er det sånn at foreldrene mine kan kreve å ha tilgang til min telefon? For å sjekke den når de selv vil. Jeg vil ikke at mamma skal gå gjennom telefonen min, men de sier de burde få det, fordi de er foreldrene mine. De sier de kommer til å ta den fra meg hvis jeg ikke samarbeider. Er det faktisk greit?

Hei,

Foreldrene dine har et ansvar for at du har det bra. Det betyr at dersom de mener at du bruker mobilen på en måte som er skadelig for deg, kan de ta den for en periode.

Men de må ha en god grunn. Og de må kunne fortelle deg hvorfor de tenker at du ikke kan ha mobilen.

Foreldrene dine skal også lytte til dine ønsker. Barn og ungdom har nemlig rett til å bli hørt. Det betyr ikke at barn alltid skal få viljen sin, men voksne skal lytte til det barna har å si.

Du kan lese mer om rettighetene dine i hjemmet her.

Selv om foreldrene dine kan ha god grunn for å ta mobilen din, kan de vanligvis ikke titte på det som er på mobilen uten at du har gitt dem lov. Det vil være å bryte din rett til privatliv.

Noen ganger kan foreldre likevel ha lov til å se på mobilen. Det gjelder hvis de har god grunn til å tro at du kan komme opp i situasjoner som er farlig for deg – og de lettere kan hjelpe deg ved å se på mobilen din.

Du kan lese mer om barns rett til privatliv her.

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv