10. april 2017

Ta vekk personlig eiendel

Hei jeg har et spørsmål angående foreldrenes rett til å ta fra meg mobilen. Jeg har lest rettighetene på barneombudet fra fylte 16, men fant ikke noe angående dette emne, hvis jeg har rett til å benekte foreldre viten om hvor jeg er bør jeg kunne benekte dem retten til å ta mobil telefonen min.

Mvh

Gutt, 16

Hei

Takk for at du skriver til oss!

Frem til du er 18 år, er det foreldrene dine som har ansvaret for deg. Det betyr at de har lov til å bestemme en del i livet ditt, for eksempel om når du kan bruke mobiltelefonen din og ikke. Mange har for eksempel regler om at telefonen ikke skal brukes etter at man har lagt seg for kvelden, fordi det kan forstyrre nattesøvnen.

Når de bestemmer, skal de tenke på hva som er best for deg. Men, de skal også ta hensyn til at du rett til å si din mening i saker som angår deg. Det kan bety at foreldrene dine skal snakke med deg om hvorfor de gjør det de gjør, og å spørre deg om hva du mener. Det vil være lurt om du og foreldrene dine setter dere ned og snakker sammen, og diskuterer hvilke regler dere skal ha hjemme når noe skjer.

På nettsidene våre har vi skrevet noe om hvem som bestemmer hva hjemme:

Hva bestemmer jeg

Hva bestemmer foreldre

Hvis du syns at det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette at de tar mobilen din, kan du få noen tips om det å snakke med en voksen på våre nettsider:

Den vanskelige samtalen med en voksen

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv