25. august 2017

stefar

min stefar spør meg om når tid jeg hadde sex først og tar fra meg nøkkelen fra rommet mitt slik at jeg ikke tør å masturbere lengre. er dette låv? jeg syntes at det er en invadering av mitt privatliv og vil ikke svare på slike spørsmål.

Hei!

Nei, det er ikke greit. Det du forteller om er en del av ditt privatliv som ingen kan blande seg i, heller ikke i huset der du bor.

Jo eldre du blir, jo mer privatliv har du rett på. Du kan lese mer om retten til privatliv på hjemmesidene våre.

Det finnes unntak fra retten til privatliv. Det gjelder hvis foreldrene dine har grunn til bekymring for at du driver med noe som ikke er bra for deg. Det er fordi de har foreldreansvar for deg, og derfor plikt til å passe på deg.

Hvis det er grunn til å mistenke at du gjør noe som er kriminelt eller farlig, kan det være nødvendig at foreldrene dine undersøker hva du driver med. Men ellers ikke. En stefar har ikke foreldreansvar. Derfor må det i så fall være moren din som bestemmer at hun skal sjekke hva du driver med.

Et annet unntak er at de voksne kan bestemme hva som er greit og ikke i deres hus. Det kan være lurt at man har noen regler hjemme som alle er enige om, eller i alle fall at alle vet at det er de reglene som gjelder i dette huset.

Om du kan låse rommet ditt eller ikke bør være en sånn regel. Dersom det bare er du som er der, og det ikke er mistanke om at du gjør noe farlig, burde det være uproblematisk at du låser (kanskje bortsett fra om natten på grunn av brann eller liknende). Det er uansett ingen grunn til at stefaren din skal stille deg spørsmål om sex. Dette behøver du ikke å akseptere.

Vårt forslag er at du prøver å snakke med moren din om dette. Hvis ikke det går kan du be en annen voksen du stoler på om hjelp, kanskje faren din kan hjelpe? Det kan være lurt å forberede seg. Vi har laget noen råd til den vanskelige samtalen med en voksen.

Vi håper det ordner seg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv