24. november 2017

Spørsmål om personvern og om skolen kan kreve det.

Hei.
For 1 1/2 måned siden var klassen på klassetur/leirskole. Det var en uke, altså 5 dager. Vi hadde ikke fått noen spesiell beskjed om å ta bilder ifra oppholdet på forhånd. Men, iforrige uke fikk vi beskjed om at alle i klassen skulle sende 6 bilder fra oppholdet innen denne fredag 24/11 til læreren vår, og vi skulle selv være med på minst et av disse. Da har jeg og flere andre et problem. Dette skal vises for foreldre og elever i januar på en klassefest.

Jeg og flere synes ikke dette blir riktig. Har skolen lov å kreve bilder, og der du selv er med, og vise det foran andre? Vi fikk jo ikke beskjed om å fotografere heller. Kan skolen gi oss anmerkning viss vi avstår?

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Dette er både interessant og viktig.

Du spør om skolen kan vise bilder av dere uten at dere vil det. Vi mener at skolen ikke kan gjøre det. Når et bilde skal vises offentlig må man som hovedregel ha sagt at det er greit. Dere eier deres egne bilder derfor kan ikke skolen kreve at dere gir dem bildene. Disse tingene står i Åndsverksloven.

Hvis dere på forhånd hadde fått en oppgave om å levere bilder, så kunne dere ha planlagt hvilke bildere dere ville ta. Da vil en del av oppgaven være å levere bilder.

Hvis dere ikke fikk beskjed på forhånd, så mener vi at dere ikke bør få anmerkning.

Dette kan dere diskutere med klassekontakten eller rektor på skolen. Dersom flere ikke ønsker å vise bilde av seg selv eller dele bilder av andre, så mener vi at det bør respekteres.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv