1. desember 2016

Skolebytte

Hei, jeg er en jente på15 år. Jeg trives helt greit på skolen, men det er hjemme jeg ikke trives så godt.
Moren min behandler meg ikke ordentlig, og jeg låser meg ofte inn på rommet. Dette skjer ikke hver dag, men når det først skjer er deg ille. Vi har en hytte jeg har veldig lyst til å flytte til, eller søsteren min som bor i en leilighet ganske langt unna. Mamma er ikke voldelig, jeg er glad i henne liksom, men jeg orker ikke mer krangel osv. Dersom jeg flytter til hytta må jeg bo helt alene, det er noe jeg er usikker på om jeg har lyst til. Dersom jeg flytter til søsteren min er det en veldig stor by.. jeg har ikke så god kontakt med faren min, det er derfor jeg ikke har nevnt han…
Det jeg da lurer på er om det er mulig å flytte alene eller til søsteren min når jeg er 15 år gammel og om det er mulig å bytte ungdomsskole etter jul? Jeg går i tiende klasse.

Hei,

Fint at du stiller oss dette spørsmålet.

Det høres ut som om du ikke har det så bra hjemme akkurat nå. Det er viktig at du og moren din får hjelp til å håndtere hverdagen på en bedre måte. Du forteller lite om hva årsaken kan være til at moren din blir så sint at hun stenger deg inne på et rom, men situasjonen din høres ikke bra ut.

Uansett bør ikke moren din låse deg inne på et rom som straff for noe du har sagt eller gjort uten at det er helt spesielle grunner for det.

Du sier hun ikke er voldelig, men foreldre har heller ikke lov til å utsette barn for det vi kaller psykisk vold. Det å gå rundt å være redd for foreldre og frykte at man kan bli låst inne, er psykisk vold.

Les hva er psykisk vold?

Vi anbefaler at du snakker med en voksen du stoler på. Det kan være søsteren din, en lærer eller helsesøster på skolen du går på.

Du kan også ringe til Alarmtelefonen for barn og unge 116 111. Her får du snakke med en voksen som kan hjelpe deg å videre.

Du sier du ønsker å flytte på hytta eller til søsteren din. Foreldrene dine må i utgangspunktet godkjenne at du flytter. De må da sørge for at du har nok penger til å betale for mat, klær og bolig fram til du er ferdig med videregående skole.

Dersom det er slik at moren din ikke greier å ta vare på deg på en god nok måte, så er det barnevernet som vil hjelpe til slik at du får et trygt sted å være. Å bo hos storesøsken og andre slektninger kan være en løsning.

Uansett er det viktig at du får hjelp. Dersom du har behov kan du ringe oss på 22 99 39 50 og spør etter Hilde. Du kan også sende oss en mail på post@barneombudet.no. Vi svarer deg så raskt vi kan.

Vi håper det ordner seg for deg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv