26. januar 2018

Sjekke mobilen

Når mamma sjekker telefonen min, ser hun gjennom alle meldingene mine mellom meg og vennene mine. Jeg mener jeg har rett til et privatliv, for jeg er 16. Hun trenger ikke å vite om alt det jeg gjør. Det at hun sjekker telefonen min, påvirker meg psykisk. Jeg vet aldri når hun har planer om å sjekke den, og det gjør meg så stressa. Alle jeg kjenner, har ikke foreldre som ser gjennom telefonen dems.
Og vennene mine liker ikke at moren min ser på meldingene de har sendt, for Vi skriver mye hemmelig som vi ikke vil at noen skal lese. Må man være 18 år for å kunne nekte foreldrene sine i å sjekke mobilen? Og hva kan jeg si for å hindre hun i å sjekke telefonen?

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Det er riktig som du skriver at du har rett til privatliv. Dette gjelder også i familien. Det betyr blant annet at foreldrene dine må respektere at de ikke alltid får vite alt du gjør, og du skal få ha hemmeligheter med vennene dine. Det er du som bestemmer hvor mye privat informasjon du vil dele med foreldrene dine.

Samtidig har foreldrene dine ansvaret for deg. Det betyr at hvis de er bekymret for deg, så kan de ha lov til å sjekke telefonen din. Men de må ha en grunn til å sjekke telefonen din. De kan ikke bare sjekke den fordi de er nysgjerrige. Dessuten bør de spørre deg før de sjekker telefonen din.

Det kan være lurt å snakke med moren din om dette, og spørre hvorfor hun vil sjekke telefonen din. Fortell henne at det gjør deg stressa og påvirker deg psykisk. Det kan også være lurt å snakke åpent og ærlig med henne om hva du gjør og hvem du er sammen med. Kanskje dere sammen kan finne en løsning?

Vi har laget noen tips til hvordan du kan snakke med foreldrene dine her: Den vanskelige samtalen

Vi har også skrevet litt mer om retten til privatliv.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv