4. oktober 2017

Rusmidler

Hei, jeg er en jente på 14 år og eg vet ikke hvor jeg skal begynne engang siden veldig mye har skjedd. Jeg har det ikke bra hjemme, på skolen og har problemer med rusmidler. Jeg har drukket alkohol i flere måneder no og jeg gjør det egt bare når ting går ikke bra og når alt suger, jeg har rømt flere ganger og den ene gangen klarte eg faktisk å rømme i 12 timer men moren min fant meg. Faren min døde pga narkotika så jeg bor bare med moren min no og hun pleier egt å være voldelig av og til, og det blir bare verre etterhvert. Jeg har blitt tatt for å røyke hasj på skolen og no ble jeg tatt for å stjele alkohol på butikken og hele livet mitt faller dønn sammen. Jeg ork ikke faktisk ikke skole siden eg skjønner ikke en dritt og jeg er bare lei av alt og har faktsisk sluttet å bry meg om noe som helst. Men jeg lurte på om hvis jeg hadde fortalt alt dette til barnevernet om eg hadde flyttet langt vekk elns? Siden jeg vil ikke bo med moren min men jeg føler at sånn ca 4ukers pause fra hun hadde hjulpet meg men jeg er redd for at hvis jeg kontakter barnevernet at det blir værre siden jeg vil ikke akk sitte inne hele dagen og at mobilen min blir tatt vekk siden da blir eg faktisk gal.

Hei,

Fint at du har skrevet til Barneombudet. Du kan ikke fortsette å ha det sånn du har det. Derfor er det bra du har kontaktet oss, slik at vi kan gi råd om hvor du kan få hjelp.

Vi ser at du lurer på om du skal ta kontakt med barnevernet. Det vil vi råde deg til å gjøre. Det er barnevernet som skal hjelpe når barn har det vanskelig hjemme. Det at du sliter på skolen og ruser deg på hasj og alkohol, tror vi henger sammen med at det ikke går så bra hjemme med deg og moren din. Dere trenger hjelp til å få det bedre sammen, og først og fremst trenger du hjelp til å få det bedre. Det er viktig at du klarer å fullføre skolen og viktig at du lar være å bruke rusmidler. Barnevernet må få snakket med deg for å finne ut av hva du trenger.

Vi vil også råde deg til å snakke med en voksen om hvordan du har det. Kan du snakke med helsesøster på skolen? Eller har du kanskje en lærer du stoler på? Vi vil anbefale at du snakker med noen, og kanskje kan det være greit å ha snakket med en voksen når du skal kontakte barnevernet.

Barn kan absolutt kontakte barnevernet uten voksne, men hvis du føler deg tryggere med en voksen, kan det være greit å ha med seg helsesøster, en lærer, eller en annen voksen du stoler på, når du tar kontakt. For å komme i kontakt med barnevernet, ringer du til kommunen du bor i og ber om å bli satt over til barnevernet.

Du kan også ringe direkte til Alarmtelefonen for barn: https://www.116111.no/. Hit kan du ringe hele døgnet. Der kan du få noen å snakke med og du kan få råd om hva du bør gjøre. De som jobber i Alarmtelefonen kan også ta direkte kontakt med barnevernet eller andre som kan hjelpe deg.

Du skriver at du er redd for å sitte inne hele dagen og redd for at mobilen blir tatt vekk fra deg, hvis du kontakter barnevernet. Barn har rett til å bli hørt, også i barnevernet. Du må fortelle dem at du er redd for å miste mobiltelefonen og mulighetene til å være ute med andre. Det er veldig greit at barnevernet vet sånt når du kontakter dem.

På våre nettsider kan du lese mer om hva barnevernet gjør: http://barneombudet.no/dine-rettigheter/til-et-barnevern/

Akkurat nå er det aller viktigste at du får hjelp.

Du er velkommen til å ringe til oss når kontoret er åpent, mellom 09 og 15 på hverdager. Da kan du be om å få snakke med Tone V eller Tone B. Du kan også skrive en epost direkte til oss på post@barneombudet.no. Da er det lettere for oss å gi deg konkrete råd om hva du bør gjøre.

 Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv