25. mai 2018

Røyk

Hei, eg lurte på om eg har rett til og si til pappa (kan du stoppe og røyke alle fra 0-18 har rett til eit røykfritt miljø)

Hei, så fint at du spør oss om dette.

Det er riktig at alle barn har rett til et røykfritt miljø. Det står i en lov som heter tobakkskadeloven. Det er likevel ingen som kan bestemme at faren din skal slutte å røyke. Loven er ment å få foreldre til å tenke seg om og ikke røyke med barn til stede.

Hvis du ikke ønsker at faren din skal røyke når du er der, er det lurt å snakke med han om det. Du kan fortelle han at du har rett til et røykfritt miljø, slik du spør om, og at du ikke vil at han skal røyke når du er der. Du kan også vise han informasjon om at det ikke er bra å røyke inne når barn er til stede. Det står det mye om her og her. Hvis det er vanskelig for faren din å slutte å røyke helt, kan dere kanskje forsøke å gjøre en avtale om at han må gå ut å røyke når du er hjemme, så du slipper å puste inn røyken.

Vi har laget noen tips til hvordan du kan ta en vanskelig samtale med en voksen. Du kan også be andre voksne om hjelp, for eksempel helsesøster på skolen eller en annen i familien din.

Vi ønsker deg lykke til, og håper det løser seg! Skriv gjerne til oss igjen hvis du har flere spørsmål.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv