16. mai 2017

Rettigheter som 16 år

Hei, barneombudet! Siden jeg er 16, lurer jeg på om foreldrene mine har lov til å snoke i telefonen min og ta den fra meg som en straff? Og kan de nekte meg fra å henge med kompiser fordi de er redd for at jeg får meg en kjæreste? Jeg lurer også på om de kan tvinge meg til å ikke snakke med enkeltpersoner fordi de TROR at jeg har hatt sex med denne personen? Nei, vi har ikke hatt sex, men de fant angrepiller i sekken min og tror at den er min. Takk for svar på forhånd!

Hei,

Fint at du kontakter oss.

Alle barn har rett til å ha et privatliv. Jo eldre du blir, jo mer skal du få bestemme over ditt eget liv.Foreldrene dine bør respekterer at de ikke vet alt om deg. De bør ikke snoke i din telefon med mindre de har god grunn til å tro at er i en situasjon som er farlig for deg.

Det er opp til deg å bestemme hvor mye du vil dele av privat informasjon med dine foreldre, men det kan være lurt at du er ærlig og forteller dem hvem du er sammen med og hva du gjør. Det er med på å skape tillit.

Utgangspunktet er at du kan være sammen med hvem du vil. Noen ganger kan det likevel være riktig av foreldre å blande seg inn i hvem du henger med på fritiden. Det er hvis de du henger med er i et miljø som gjør at foreldre har grunn til å være bekymret, det kan for eksempel handle om rus eller kriminalitet.

Krangling og uenighet mellom foreldre og ungdommer er veldig vanlig, men likevel er det ofte vanskelig å vite hva alle konfliktene skylles. Vi tror at du kan ha nytte av å gå inn på vår nettside Familie og hjemme. Kanskje finner du nyttig informasjon der.

Uansett er det viktig at du og foreldrene dine snakker ordentlig sammen. Du kan ta initiativ til en samtale med dem. Vi har laget noen råd om hvordan du går fram for å ta den vanskelige samtalen med en voksen .

Vi håper dette ordner seg for deg. Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

 

Spørsmålsarkiv