18. november 2016

Rettighet

Heii..

Jeg lurte på ett par ting
1. Kan foreldre anmelde noen til politiet uten mitt samtytte? (Personen har noe med meg å gjøre ikke foreldrene mine+saken er ikke alvorlig i det hele tatt)
2. Hvor mye kan foreldre styre av privatlivet? -lese dagbøker, se meldinger, bilder osv..
3. Stalke alle venner på fb og si hvem de liker/ikke liker
4. Rett og slett ødelege livet mit

Hei

Foreldrene dine må ikke ha ditt samtykke for å anmelde noe til politiet.

En anmeldelse kan gis av den som selv har blitt utsatt for en straffbar handling, eller av andre som har kjennskap til handlingen. Politiet kan også selv anmelde forhold som de får vite om.

Du har rett til et privatliv. Det betyr at foreldrene din ikke kan sjekke mobilen og lese dagboken din uten videre. Hvis de skal gjøre det så må de ha veldig gode grunner til det. For eksempel hvis de er bekymra for at du kan komme opp i noen situasjoner som er skadelige eller farlige for deg. Eller hvis du opplever ubehagelige ting på nett.

Det høres ut som foreldrene dine er veldig bekymret for deg uten at du helt skjønner hvorfor. Vi anbefaler deg å ta en ordentlig prat med foreldrene dine. Kanskje trenger dere litt hjelp fra andre for å få det til. Et tips kan være å kontakte familievernkontoret der dere bor. Der får familier som sliter med å samarbeide og snakke ordentlig sammen gratis hjelp. Du kan lese mer om dette her:

Lenke til informasjon om familievernet

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv