4. juli 2017

Privatliv

har pappa lov til å se gjennom rommet mitt, bildene mine (på mobil), nettloggen min og meldingene mine uten videre? han sier ha har rett til det fordi han er faren min, men jeg sier at jeg har rett til å ha ett privatliv. noe han syntes er bare "bull"?

Hei!

Alle barn og unge har rett til et privatliv. Det står det om i barnekonvensjonens artikkel 16. Dette betyr at foreldre noen ganger må akseptere at de ikke får vite alt om barnet sitt. Ungdommer har rett til mer og mer privatliv etter hvert som de blir eldre. Når dere fyller 18 år har ingen lov til å gå gjennom tingene deres.

Her er en lenke til barneombudets side om retten til privatliv. 

Samtidig er det sånn at foreldrene dine har ansvar for deg, og skal passe på at du ikke kommer i farlige eller skadelige situasjoner. Hvis faren din er bekymret for at noe er galt, kan han ha lov til å sjekke tingene eller mobilen din. Det kan for eksempel være at han er redd for at noen plager deg på nett, eller at du er med på noe som ikke er bra for deg.

Faren din må altså ha en god grunn til å sjekke tingene dine. Foreldre skal ikke sjekke tingene til barna sine bare fordi de er nysgjerrige.

Vi anbefaler alltid foreldre å snakke med barna på forhånd. Hvis de bekymret for noe så bør de ta det opp med barnet sitt.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv