16. august 2017

penger

hei, jeg har lyst til og ta lappen på lett mc eller moped, men fosterforeldrene mine nekter. jeg fikk da 10000kr til konf og har jobbet i sommer og fått 7812kr. fostermoren min tok ut alle pengnene mine fra kontoen min og satte på sparing. jeg har da lyst til og bruke påengene på et kjøretøy og lappen. hva burde jeg gjøre for og få pengene?

Hei!

For å finne ut om du kan få pengene, må du snakke med fosterforeldrene dine og barnevernet. Vi vet litt for lite om situasjonen din til at vi kan svare deg konkret på om du har rett til å få pengene du har fått i gave og tjent.

I utgangspunktet er det slik at penger du har tjent selv eller fått i gave, har du rett til å bruke som du selv vil når du er over 15 år. Men de som har gitt deg konfirmasjonsgaven kan ha sagt at den skal brukes til noe spesielt, f.eks. at du skal spare pengene til senere. Da kan du ikke bruke pengene på noe annet.

Det er også sånn at fosterforeldrene dine har ansvar for deg og skal beskytte deg. Selv om du kan kjøpe det du vil, kan fosterforeldrene dine derfor lage regler om hvordan du skal bruke det du har kjøpt.

Les mer om retten til å bruke penger du har fått i gave eller tjent

Selv om pengene du har fått er dine, kan det være grunner til at du ikke får bruke dem på kjøretimer og lett motorsykkel nå. Du bør derfor snakke med fosterforeldrene dine og barnevernet om hvorfor de nekter deg pengene. Du kan eventuelt få hjelp av tilsynspersonen eller tilitspersonen din til å ta opp dette hvis du synes det er vanskelig.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv