24. august 2017

pappa slo meg

må jeg ha kontakt med pappa? eller kan jeg velge det selv..? han er ikke noe snill med meg, han sier mange stygge ting og han har også slått meg. han sier ting som at jeg har ødelagt livet hanns, eller at ingen er glad i meg osv. Jeg bor ikke hos han, jeg bor bare hos mamma.. men jeg må være med han noen dager, men jeg vil ikke det lengre… så er det mulig at jeg kan bestemme å kutte kontakten, eller er det noen lov som sier at pappa må ha kontakt med meg? håper på svar! 🙂

Hei,

Vi er lei for å høre at du har det så kjipt hos pappaen din. Det er ikke lov til å slå etter true barn i Norge. Det er viktig at du sier i fra til noen om dette. Du bør snakke med moren din eller med en annen voksen du stoler på. Det kan være helsesøster på skolen eller en lærer. Du kan også ringe til alarmtelefonen for barn og unge 116 111

Utgangspunktet når foreldre blir skilt er at det er de som skal bli enige om hvor mye du skal være hos hver av dem. Det står i barneloven. Det er også foreldrenes ansvar at denne avtalen passer for barna. Med tiden endrer det seg ofte hva barna synes er bra. Dette skal foreldrene ta hensyn til.

Det står også i loven at jo eldre du blir, jo mer skal de voksne lytte til dine meninger og du skal få bestemme en del selv. For deg betyr dette at du bør kunne nekte å dra på samvær med faren din når han oppfører seg slik mot deg. Moren din har i tillegg et ansvar for å beskytte deg. Hun kan derfor forsøke å endre avtalen hun har med faren din. Du kan lese mer om hvordan dette foregår her.

Det er foreldrene dine som er nøkkelen til å få endret avtalen om samvær. De har ansvar for at du har det bra, og det skal telle mye når de skal se på avtalen på nytt.

Vi synes du skal forsøke å snakke med moren din om dette. Du kan for eksempel vise henne det du har skrevet til oss og dette svaret. Det kan være et fint utgangspunkt for en samtale. Mange synes en sånn samtale er litt vanskelig, derfor har vi laget noen råd til den vanskelig samtalen med en voksen.

Familievernet skal hjelpe familier til å fungere bedre sammen. De har også ansvar for å hjelpe til med nye avtaler om samvær. Du kan ringe selv, og det er gratis å få hjelp på familievernkontoret.

Familievernet hjelper også foreldre som trenger å lære hvordan de skal være bedre foreldre. Det kan godt hende at faren din trenger hjelp til hvordan han skal være som pappa, men er ikke ditt ansvar.

Dine rettigheter er helt klare – ingen skal slå, true eller skade deg på noen som helst måte. Og du skal ikke tvinges til å ha kontakt med en som skader deg.

Vi håper dette ordner seg for deg!

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

Spørsmålsarkiv