21. september 2017

Pappa

Jeg trenger noen gode råd… helt siden jeg var liten har pappa røyket, som er ganske normalt. Jeg har ikke tenkt orntlig over det før jeg begynte og bli 7+ men jeg synes det er ganske ubehagelig. Mamma og pappa skilte seg når jeg var 5 og det synes jeg var veldig trist, men nå vet jeg jo hvorfor og skjønner veldig godt hvorfor de tok den avgjørelsen. Når mamma og pappa var kjærester likte heller ikke mamma at han røykte. Og prøvde og få han til og stoppe. Og det klarte hun, og så en stund etter det begynte han igjen. Jeg kan aldrig huske at pappa ikke har røyket… hver enste dag jeg har våknet har jeg kjent stanken som kommer inn igjennom vinduene til rommet mitt, så jeg kjapper meg og lukker vinduet. Og hver eneste gang jeg har kommet hjem fra skolen, åpner jeg døra og stanken slår meg i trynet osv. For en stund siden fortalte jeg dette til mamma og hun ville gjøre noe med det. Hun synes det hadde gått for langt når jeg og lillesøstra mi kjente på den ubehagelige følelsen. Jeg har aldrig turt og snakke om det med pappa, fordi jeg er redd. Så mamma og meg gikk opp til pappa og fortalte hvordan vi hadde følt det. Som var urolig godt. Så noen uker senere stoppet pappa, han gikk på piller som skulle hjelpe som han hadde fått fra legen og etterhvert trengte han ikke pillene en gang. Livet mitt var perfekt huset stinket ikke. Jeg kunne ha oppe vinduene hele dagen. Og så mistet pappa jobben han var arbeidsløs i et par måneder. Og så hadde pappa begynt og røyke igjen, jeg hadde tatt meg sammen i flere dager og var klar for og snakke. Så spurte jeg hvorfor han hadde begynt og røyke igjen. Han sa han hadde begynt fordi alt hadde snudd seg på hodet og var litt trist. Så noen uker senere fikk pappa ny jobb og han fikk seg kjæreste som er kjempekoselig og jeg håper forholdet deres varer livet ut. Pappa hakket ned på røykingen og livet begynte og pli perfekt igjen. Men nå i det siste har jeg kjent lukten komme inn igjennom vinduene igjen. Jeg tror ikke han vet at vi vet, så han røyker liksom i skjul. Jeg er så lei meg og aner ikke hva jeg skal gjøre, jeg er redd for og prate med han og trenger noen virkelig gode råd!

Hei, fint at du skriver til oss.

Vi forstår godt at du synes det er ubehagelig at du ufrivillig må puste inn røyk fordi faren din røyker.

Barn har rett til et røykfritt miljø. Dette står i en lov som heter tobakksskadeloven. Det betyr at barn skal slippe å måtte puste inn luft med røyk. Foreldrene har ansvar for å hjelpe til med at denne retten blir oppfylt, og skal derfor ikke utsette barn for dette.

Du skriver at du og moren din tidligere har snakket med faren din om hvordan du opplever det at han røyker, og at han sluttet noen uker senere. Det er veldig fint at du har snakket med faren din om dette, og at det hjalp. Vi tror derfor det beste vil være om du forteller faren din på nytt at du vet at han har begynt å røyke igjen, og hvordan dette oppleves for deg. Det er nok ikke så lett å miste jobben, så det er kanskje grunnen til at han begynte igjen.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med han, har vi laget noen råd om hvordan man kan legge opp den vanskelig samtalen med en voksen. Kanskje du kan få noen tips der som kan være til hjelp.

De fleste foreldre ønsker det beste for barna sine. De vil derfor prøve å ta vare på barnets helse så godt de kan ved å beskytte dem fra ting som ikke er bra. Røyking er ikke bra for noen. Hvis faren din ikke klarer å slutte kan dere jo uansett avtale at han ikke skal røyke der hvor røyken kommer inn gjennom vinduet ditt.

Det står mer om det å utsette andre for passiv røyking her og her. Du kan evt. vise dette til faren din.

Du kan også snakke med helsesøster på skolen din. Helsesøster er vant til å snakke med barn om forskjellige ting, og kan gi råd og hjelp.

Vi håper dette er til hjelp, og ønsker deg lykke til. Ta gjerne kontakt med oss igjen hvis du trenger flere eller andre råd.

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv