10. mars 2017

Om flytting

Gutt på 16 år som har litt av ett problem. Har sagt flere ganger at jeg vil flytte sammen mutter’n mannen hennes og halvsøsteren min på 5 år til barndomshjemmet til muttern 45 mil unna. Nå er jeg litt i tvil pga fotball treninga og det gode miljøet der. Mutter’n sier at de vil flytte uansett, da jeg flere ganger har sagt ja… men nå er i tvil. Fattet’n er jeg hos hver 14 dag, men står mor mere nær enn han. Kan de tvinge meg til å flytte ettersom jeg ikke er 18 år?

Hei, fint at du har skrevet til Barneombudet.

Siden foreldrene dine ikke bor sammen så har de nok en avtale om hvor du skal bo. Det er ingen ting i veien for at dere forandrer på denne avtalen. Men da må begge foreldrene dine være enige om det. Det betyr at de må være enige om at du skal bo fast hos faren din, slik at du ikke behøver å flytte med moren din.

Du har rett til å bli hørt i saker som gjelder deg. Du er også 16 år så din mening skal telle mye. Hvor du skal bo og hvordan du har det gjelder jo absolutt deg, så foreldrene dine må diskutere dette med deg før de bestemmer seg for noe. Men det er til slutt foreldrene dine som må ta den endelige avgjørelsen.

Hvis dere ikke klarer å bli enige, eller ikke får snakket ordentlig om det, kan dere få hjelp hos familievernet. Du kan lese mer om det på lenken under.

Endre samvær eller flytte

Vi anbefaler deg i første omgang å ta en prat med moren og faren din. Fortell at du har ombestemt deg, og hva det er som gjør at du har lyst til å bli. Vi har laget noen tips om hvordan ta den vanskelige samtalen med en voksen.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv