23. november 2017

Kan jeg nekte legen min til og fortelle ting til mor eller far

Jeg skal ha svømming nå og har angst. Skolen sier at hvis jeg ikke har svømming med min klasse må jeg ha det med en annen. Jeg har lest og sett at angst er en grunn for og ha unntak for svømming. Jeg vil ikke dele dette med mor og far fordi de forstår ikke angsten min, de mener at jeg må ha for det om. Jeg har også lest at jeg trenger lege erklæring på angsten dette. Jeg har samme lege som mor og far, har legen min lov til og fortelle om dette til mor eller far?

Hei,

Fint at du kontakter oss om dette temaet.

Det er først når du er 16 år at du er det vi kaller «Helserettslig myndig» Det betyr at du da kan bestemme alt over egen helse.

Når du er 16 kan du gå til lege, psykolog og annet helsepersonell uten at foreldrene dine trenger å vite det og uten at de får informasjon om behandlingen. Da kan du også bestemme du selv om du vil bytte fastlege eller psykolog.

Det er leit at du føler at foreldrene dine ikke tar deg på alvor når du forteller om angsten din. Kanskje du skal forsøke en gang til? Vi hos Barneombudet har laget et notat hvor vi gir råd om » Den vanskelige samtalen med en voksen» Les litt på dette og se om det kan hjelpe deg litt videre.

Du kan gå til legen din for å snakke om problemet ditt, men det er ikke sikkert at han eller hun kan gi deg en «sykemelding» uten at foreldrene dine er informert om det siden du ennå ikke er fylt 16 år. Dersom legen finner ut at du trenger hjelp for å behandle angsten din, så er det en mulighet for at legen tar dette opp med foreldrene dine.

Vi håper det ordner seg for deg og at du får den hjelpen du trenger.

Ta kontakt med oss igjen om det er noe mer du lurer på.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv