1. mars 2017

Mobil og privatliv

Hei, jeg bor hjemme hos mamma og vi krangler mye. Her forleden kom vi i en stor krangel fordi jeg sendte et bilde av broren min på Snapchat uten hans samtykke (dette er noe jeg gjør ofte, og han har aldri reagert på det før), han begynte å gråte fordi jeg sendte bildet til en person. Moren min ble rasende og grep mobilen ut av hånda mi. Deretter gikk hun gjennom absolutt alle mine sosiale medier, uten at jeg sa at det var greit, jeg prøvde å si til henne at jeg hadde private meldinger der, men hun brydde seg ikke. Har hun lov til å gjøre dette? Hvordan har det at jeg sendte et tre-sekunders bilde av broren min (der man ikke engang så hele fjeset hans) noe med at hun skal få gå gjennom mitt privatliv?

Hei, fint at du har skrevet til Barneombudet.

Det er ikke lov verken å ta bilder eller sende bilder av andre uten at du har spurt først. Bilder er en del av andres privatliv som det er viktig å respektere. Akkurat som du vil at moren din skal respektere ditt privatliv.

Det kan hende moren din ble bekymret for hva du hadde lagret av bilder av blant annet broren din, og at dette var grunnen til at hun gikk igjennom alle dine sosiale medier. Så kanskje gjorde hun det av hensyn til broren din. Samtidig er det helt riktig at du har rett til hemmeligheter og privatliv. Hvis hun samtidig gikk gjennom alle dine private meldinger, er det ikke sikkert det var riktig av henne.

Samtidig er det sånn at foreldrene dine har et foreldreansvar for deg. Det betyr at dersom de frykter at noe er galt, eller at du gjør noe som ikke er lov, så kan de gå gjennom tingene dine, også mobilen. Vi anbefaler foreldre å snakke med barna på forhånd, og dersom det er noe de er bekymret for så bør de ta det opp med barnet.

Les mer om retten til privatliv her.

Siden du og moren din krangler en del tror vi det er lurt at dere setter dere ned og snakker ordentlig sammen. Kanskje dere kan finne ut hvordan dere skal løse uenigheter i fremtiden sånn at dere unngår å få nye episoder hvor dere ikke behandler hverandre rolig og med respekt.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv